Patologia isteriei şi a mândriei

Loading

Ne-am propus ca, pe parcursul următoarele ediţii, la rubrica medicală, să vorbim despre bolile ce afectează astăzi oamenii şi în ce masură, datorită folosirii în exces a dispozitivelor electronice moderne, sau hai să spunem a gadget-urilor, asta ca să fim în trend.

Mihaela-GalenskiEste recunoscut faptul că, în ultimii 20 de ani, oamenii au devenit expuşi pretutindeni, chiar şi fără voia lor, la radiaţiile din domeniul frecvenţelor radio, în vreme ce astfel de expuneri erau destul de rare înaintea acestei perioade. În jurul caselor noastre există numeroase dispozitive ale căror câmpuri electronice produc tulburări organismului nostru: depresii, dureri de cap, avorturi spontane, leucemii, cancer, alergii, ş.a., ceea ce face ca astăzi să putem afirma că lumea modernă este supusă la o nouă formă de poluare, smogul electronic.

Nocive

Deşi s-au făcut numeroase studii în acest sens, producătorii de dispozive electronice (de telefonie mobile, de exemplu) nu au luat în serios rezultatele cercetărilor ştiinţifice, care au demonstrat cât de periculoase sunt. Ba mai mult, îşi promovau produsele adolescenţilor şi copiilor, pentru a-şi crea o bază de clienţi pe toată durata vieţii lor. Strategia le-a reuşit, pentru că astăzi nu vedem niciun tânăr, fără să posede măcar un telefon asupra lui. Evident, primii responsabili sunt părinţii, însă nu vom insista asupra acestui aspect.
Îi vezi peste tot, pe stradă, în magazine, la şcoală, în parcuri, care mai de care mai torsionați sau cocoşaţi, mergând împleticit, apatici şi pierduţi în lumea ecranului, caracteristicile unui comportament de dependenţă la dispozitivele electronice, ce pune în evidenţă faptul că este vorba aici de o boală, psihică şi sufletească. Tinerii cred ca gadget-ul îi conferă un anume statut, cu cât este mai modern cu atât trebuie să fie mai vizibil, ceea ce ne arată că subiectul caută cu orice preţ să fie în centrul atenţiei, crezând ca look-ul, performanţele, numărul lor şi al abonamentelor deţinute îi conferă un loc aparte printre ceilalţi. Cu timpul, acestea devin manifestări patologice ale isteriei şi mândriei, vremurilor moderne pe care le trăim.

„Un ocean de microunde”

Un profesor de la o prestigioasă universitate din Suedia, care a şi facut cercetări în acest sens, spunea că  ‚’expunerea voluntară a creierului la microundele provenite de la telefoanele mobile reprezintă cel mai vast experiment biologic uman din toate timpurile’’. El este preocupat de faptul că, pe măsura răspândirii noilor tehnologii wireless, lumea ‚’se poate îneca într-un ocean de microunde’’. Tot el a prezentat şi efectele negative ale acestora şi cât de nocive sunt asupra creierului. Dacă, în condiţii normale, doar persoanele de peste 60 de ani ar fi atinse de senilitate, astăzi acest fenomen se manifestă înainte de vârsta de 30 de ani. Noile cercetări arată că dispozitivele electronice şi tehnologia wireless pot produce unei ‚’întregi generaţii’’ de adolescenţi senilitate încă din prima jumătate a vieţii. În Anglia, din anul 2003, elevilor li s- a interzis folosirea telefoanelor mobile la şcoală, măsură luată datorită sensibilităţii mai ridicate a copiilor la efectele negative ale radiaţiilor, din pricina faptului ca sistemul lor imunitar nu este încă dezvoltat complet. La noi, când ?

Organismul suferă

Astăzi, în cabinele medicale de recuperare şi în secţiile spitaliceşti sunt prezenți tot mai mulţi copii cu vârste între 9-12 ani şi adolescenţi care acuză dureri de spate. Aproape toţi au scolioză şi foarte puţini atitudini scoliotice. Poziţiile neadecvate de torsionare, aplecare permanentă, braţe suspendate pe perioade lungi, purtarea greutăţilor pe spate, încălţăminte modernă neadecvată, toate acestea determină modificări scheleto- musculare. Adică, cifoze, scolioze, hernii de disc, lombalgii, sciatalgii, lombosciatică etc., însoţite, evident, de dureri. Aceste patologii netratate, în timp, atrag şi dezechilibre viscerale (boli ale rinichilor, ficatului, afecţiuni pulmonare, ș.a.), care, corelate cu bagajul genetic deficitar cu care aceşti copii vin pe lume, fac ca totul să devină o tragedie. Și, de ceva vreme, în România asistăm la astfel de fenomene în rândul tinerilor- morţi subite aparent fără motiv. Dar, credeți-mă, sunt motive arhi-suficiente.
Părinţi, luaţi aminte, protejaţi-vă copiii şi nu mai lăsaţi pe mâna lor astfel de dispozive, oricât de greu vi s-ar părea în condiţiile de azi. Oferiţi-le educaţia corectă, explicaţi-le de ce şi vor întelege. Comunicaţi cu ei, sincer şi profund sufleteşte, să nu devină egoişti.
Altfel, le oferiţi singuratate…singurătate cu telefonul.
Dar despre efectele de avalanşă asupra sănătăţii noastre, din perspectivă patologică, vom vorbi în ediţiile viitoare.

Mihaela Galenski
Terapeut /Osteopat Galmed