Se pune cruce cărbunelui și în alte locuri de pe planetă

Miniştrii Energiei din ţările bogate din Grupul celor Şapte (G7) au ajuns la un acord pentru a-şi închide centralele pe cărbune din ţările lor până în 2035 cel târziu, într-un pas semnificativ către tranziţia de la combustibilii fosili către alte forme de energie. Descris drept un acord istoric, “inițiatorii speră că pot influența și alte state să le urmeze exemplul”.Doar România a forțat, probabil nu dezinteresat pentru politicienii respectivi, să închidă mineritul cu 10 ani mai devreme.

Acordul va fi inclus în comunicatul final al miniştrilor Energiei G7, care va fi publicat marţi, la sfârşitul unei întâlniri de două zile de la Torino.

Așa cum au stabilit diplomaţii din ţările G7 – Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Canada şi Japonia -acordul marchează un pas semnificativ în direcţia indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Naţiunilor Unite privind clima, pentru o tranziţie de la combustibilii fosili, dintre care cărbunele este cel mai poluant.

Italia a produs anul trecut 4,7% din electricitatea totală prin cele şase staţii rămase pe cărbune. În prezent, Roma plănuieşte să-şi închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepţia insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028.

În Germania şi Japonia, cărbunele are un rol mai mare, ponderea energiei electrice produsă de combustibil fiind în 2023 mai mare de 25% din total.

Anul trecut, sub preşedinţia Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate paşilor concreţi către eliminarea treptată a producţiei de energie pe bază de cărbune, fără a indica un anumit termen limită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *