Festival la Peștișani

Peste 150 de copii și tineri din Gorj și Mehedinți au participat la ediția a V-a a Festivalului Cântecului și Portului Popular din Peștișani, care s-a desfășurat duminică, 10 mai 2015. Organizatorii au creat cadrul necesar și au oferit premii tuturor participanților.

O inițiativă privată a dus la crearea unui festival de talie interjudețeană la Peștișani, ajuns la ediția a V-a
O inițiativă privată a dus la crearea unui festival de talie interjudețeană la Peștișani, ajuns la ediția a V-a

Manifestarea a început cu o horă în centrul comunei Peștișani, acompaniată de taraful din localitate, după care a avut loc parada portului popular. Festivalul nu s-a ținut în dealul Frânceștiului, cum era obiceiul, din cauza condițiilor meteo, organizatorii decizând ca acesta să se desfășoare la Pensiunea Casa Brâncuși, unde au fost asigurate toate condițiile pentru ca vremea să nu le încurce planurile.
Festivalul s-a desfășurat pe patru secțiuni: soliști vocali, soliști instrumentiști, grupuri vocale și dansuri populare, toți copiii plecând acasă cu premii. Festivalului Cântecului și Portului Popular din Peștișani a fost inițiat, în urmă cu cinci ani de Asociaţia „Fiii Satului Frânceşti din Gorj”, preşedinte Dr. Ing. Emil Huidu, vicepreşedinţi Nicolae Nicolcioiu, fost viceprimar al comunei Peştişani şi ing. Ion Susanu. Ulterior, sau alăturat Asociaţia „Tradiţii de pe Valea Bistriţei Peştişani”, Primăria şi Consiliul Local Peştişani, Fundaţia „Casa Brâncuşi-Hobiţa”, preşedinte prof.univ.dr. Moise Bojincă, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani. Acțiunea a fost susținută de sponsorii: Obştea Peştişani, a SC LAR TOUR Bucureşti şi Pensiunea Casa Brâncuşi.