Vizită în Gorj a academicianului Dumitru Popescu

Loading

Născut în Gorj cu opt decenii în urmă, prof. univ.dr. ing. DUMITRU POPESCU a poposit pentru scurt timp pe meleagurile natale, în drum spre Arad unde va primi titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității ”Aurel Vlaicu”. Profesorul cu origini gorjene activează la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și este președintele secției Știința și Tehnologia Informației din cadrul Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR ). Acesta a făcut un scurt popas în Târgu Jiu, unde s-a întâlnit cu profesori și membri ai redacțiilor învățământ de la Revista ”Școala Gorjeană”, ”Vertical” și postul național de televiziune Emi TV.

Profesorul Dumitru Popescu s-a născut în februarie 1944 in comuna Vladimir, județul Gorj. A absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Institutul Politehnic București in anul 1966 şi Facultatea de Matematică din Universitatea București, in anul 1975. A susținut teza de doctorat „Optimizări in Automatizări Industriale” sub indrumarea profesorului Sergiu Călin şi a primit titlul de doctor in Automatică in anul 1978. Este profesor universitar din 1991 şi conducător de doctorat din 1994, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Este profesor invitat al unor universităţi europene cu renume ca: Universite des Sciences et Techniques de Lille, Institut National Polytechnique de Grenoble, Instituto Politecnico di Torino, Universite de Savoie, Universite de Picardie Jules Verne, SUPELEC-Paris. Este membru al SRAIT Romania, membru IEEE, membru al Asociaţiei de Control a Uniunii Europene (EUCA) şi membru al Comitetelor Tehnice IFAC: TC 6.1 pentru Controlul Proceselor Chimice (Chemical Process Control) şi TC 8.4 Controlul Biosistemelor şi Bioproceselor (Biosystems and Bioprocesses). Este inițiatorul şcolii de control avansat, automatizări industriale şi conducere de proces din facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Este autorul a 21 de monografii, carţi si cursuri universitare, are publicate un număr de peste 170 de articole şi a participat la peste 200 de conferinţe stiinţifice cu lucrări de specialitate apreciate de comunitatea internaţională. Este chairman-ul conferinței IFAC Systems, Structure and Control- SCSC Bucharest 1997 şi al conferinței internaționale francofone CIFA Bucharest 2008. Este membru al comitetelor de program la numeroase conferințe internaționale de prestigiu. A condus cu competenţă si cu experienţă de cercetare științifică un număr de peste 40 de proiecte și granturi naționale și internaționale din domeniul sistemelor numerice de control automat, modelării și identificării sistemelor și al aplicațiilor de conducere in timp real. in perioada 2004-2012 a deținut funcția de decan al acestei facultăţi şi din 1994 este directorul Centrului de Cercetare in Automatică, Calculatoare şi Conducere de Proces.