Centenarul nașterii eroului Gheorghe Găvănescu

Loading

Sărbătoarea de ”Sfântul Constantin și Elena” a fost aleasă de locuitorii satului Găvănești, sprijiniți de Primăria și Consiliul Local Bălești și Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”, să marcheze cei 100 de ani scurși de la nașterea colonelului Gheorghe Găvănescu, erou al ultimului război mondial. Le-au fost alături reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”-filiala Gorj și cei ai Societății de Științe Istorice, filiala Gorj. Primarul comunei Bălești, Mădălin Ungureanu, a înmânat o diplomă de onoare pentru profesorul Ion Gârdu, ajuns la 90 de ani.

Sublocotenentul Gheorghe Găvănescu, veteran al războiului antisovietic, a rămas șase ani în lagărele sovietice pentru că a refuzat să facă parte din Divizia ”Tudor Vladimirescu”, proiect al Anei Pauker pus în practică printre prizonierii români. A slujit în calitate de adjutant în batalioanele I și III din Regimentul 18 Gorj, structură decimată pe frontul rusesc. Amintirile sale din război au văzut lumina tiparului în anul 1999 sub titlul ”La Stalingradul roșu ne-am bătut până la ultimul cartuș”. Informațiile au fost prezentate de prof. Cornel Șomîcu, vicepreședinte al Societății de Științe Istorice, filiala Gorj.

Informațiile despre Gheorghe Găvănescu au fost publicate în premieră în săptămânalul ”Vertical” cu mulți ani în urmă. Regretatul Gh. Gh. Găvănescu a făcut războiul antisovietic dar și șase ani de lagăr sovietic. Gorjeanul din Găvăneștii Gorjului a pus pe hârtie amintirile imediat după eliberare și a reușit chiar să le tipărească după mai bine de patru decenii într-un tiraj modest. Sublocotenentul Gh.Gh. Găvănescu a fost dintre aceia care a refuzat să facă parte din Diviziile ”Tudor Vladimirescu” sau ”Horia, Cloșca și Crișan”, constituite pe teritoriul sovietic pentru a lupta împotriva românilor.
P
Gh. Gh. Găvănescu a fost un erou al ultimului război mondial. Să ne gândim doar că pentru faptele sale deosebite de arme pe câmpul de luptă a fost decorat cu: ”Ordinul Steaua României” în gradul de cavaler cu panglică de virtute militară și spade; ”Ordinul Coroana României” în gradul de cavaler cu spade și panglică de virtute militară.
Gorjenii din Regimentul 18 Gorj au fost chemați pe frontul antisovietic în septembrie 1941. Regimentul a revenit în garnizoana de la Târgu-Jiu la începutul lunii septembrie 1941 sub comanda colonelului Gheorghe Posoiu. Regimentul era împărțit în trei batalioane care își făceau pregătirile de front  la Vădeni-batalionul I, Drăgoieni – batalionul II, Preajba-batalionul III. Interesant că soldații gorjeni au fost vizitați la Târgu-Jiu de celebrul Petrache Lupu. Cei 3000 de gorjeni au ajuns pe front la finele lunii septembrie 1941, fiind duși cu trenul până în apropierea Tighinei.

Amintiri despre colonelul(r) și profesorul Gheorghe Găvănescu a prezentat profesorul Ion Gârdu, cel care i-a fost coleg de cancelarie mulți ani. Gheorghe Găvănescu (1919-2000) a avut o carieră didactică de excepție, profesor de matematică și fiind mai mulți ani chiar directorul Școlii Generale Cornești. După 1948, anul când s-a întors acasă din prizonieratul rusesc, Gheorghe Găvănescu a activat în cadrul organizațiilor de veterani fiind chiar vicepreședinte al Asociației Județene a Veteranilor. Colonelul(r) din Găvăneștii Gorjului își doarme somnul de veci chiar în cimitirul satului natal.
Tot atunci, Găvănescu a început să își scrie amintirile. Autorul chiar mărturisește că ”…începând din primul an(1949) de după eliberarea mea din lagărele sovieto-comuniste, unde am fost deținut ca prizonier de război timp de 6 ani, chiar și după terminarea războiului. Manuscrisul a fost bine ascuns…(…). Dacă ar fi aflat A.Pauker și ”tovarășii”, cu siguranță că mi-aș fi găsit sfârșitul în cine știe ce pușcărie comunistă”.

Comunitatea din Găvănești, în frunte cu Vasile Andrițoiu, a reușit să readucă în atenția publică chipul unui erou.