O palmă dată Gorjului

Unii confrați în ale jurnalismului de pe aceste meleaguri și-au făcut un titlu de glorie din a prezenta știrea că premierul Viorica Dăncilă a fost ”huiduită” la Novaci de gorjenii nemulțumiți de actuala guvernare. Doar că știrea a avut parțial acoperire în adevăr în sensul că simpatizanții unui partid sau alianță politică s-au dat în spectacol programat pentru televiziuni, premierul părăsind zona spre surprinderea lor. Doar că foarte mulți localnici au fost deranjați de protestul politic și spun că nici măcar pe vremea lui Ceaușescu la această sărbătoare nu se strigau lozinci și nu se afișau pancarde. Și atunci, ce au câștigat protestarii de meserie? În afara faptului că au ridiculizat o comunitate de oameni cinstiți și dintr- bucată, așa cum sunt țăranii noștri de la munte, slujitorii politicului și-au arătat limitele și au dezvăluit că nu pot sau nu înțeleg mai mult.

Cei care au fost la Novaci de sărbătoarea tradițională a oieritului au putut remarca un fapt inedit, locurile în fața tribunei oficiale au fost ocupate cu mult timp înainte de  oameni veniți din alte zone și cu o misiune clară. Dintre localnici s-a remarcat un singur personaj, reprezentant de bază al PDL în trecut, care îmbătrânește destul de urât după ce a ajuns un simplu pensionar. Cam ăsta a fost ”poporul novăcean” care chipurile s-a arătat deranjat de vizita premierului Viorica Dăncilă. Mulți dintre gorjeni s-au arătat dezamăgiți că nu au putut vedea pe prima femeie premier din istoria românilor iar novăcenii sunt nemulțumiți că proverbiala lor deschidere către oaspeți a fost încălcată din rațiuni politice. De asemenea, unii dintre localnici sperau să poată prezenta premierului o parte din problemele zonei.

De ce scriu aceste rânduri, dintr-un motiv simplu, s-a putut simți descumpănire la ”protestari” când au văzut că premierul pleacă și ei nu au ocazia să strige ”programul”. Acum nu știu dacă se face punctajul, dacă se apreciază ”prestația” după numărul de înjurături în fața premierului sau a președintelui PSD, dar parcă depășim niște limite. Din păcate, lecția istoriei ne spune că și în 1937 am avut asemenea întâmplări provocate de legionari, aliați pe atunci cu național-țărăniștii, și lucrurile au degenerat pentru România. Știți cum se spune, cine nu învață din lecția istoriei…..