Dezvăluiri inedite despre ”arborele genealogic” al lui Tudor Vladimirescu

Loading

Cea mai cunoscută imagine a lui Tudor Vladimirescu datează din a doua parte a secolului al XIX-lea

„Au fost strămoșii mei și am fost învățată să-i prețuiesc”

Eugenia Ligia Cegăneanu

Recent, am primit de la doamna Eugenia Ligia Cegăneanu din București, stră-strănepoată după frate, a eroului național Tudor Vladimirescu, o planșe (50/70 cm) cu arborele genealogic al lui Tudor Vladimirescu în scopul editării unui material jurnalistic referitor la arborele genealogic al eroului național Tudor Vladimirescu, ramura fratelui său Pavel Papa Vladimirescu și a nepoatei lui Alexandrina Vladimirescu.

Reprezentarea grafică a genealogiei a fost făcută de doamna Eugenia Ligia Cegăneanu, pe baza unor înscrisuri (acte și fotografii) originale păstrate în familie, care vor putea fi consultate la Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Ispravnicul Ioan Vladimirescu, aFotografa originală a familiei lui Ioan Vladimirescu cu soția Ecaterina (Tinca), fiica Alexandrina Vladimirescu și fiul despre care nu am găsit date personale (nume, acte, alte fotografii). Fotografia a fost colorată manual printr-un procedeu folosit de fotografii acelei perioade.

Originea numelui de familie

Moșnean din neamul pandurilor considerați „boiernași de neam” Tudor, fratele său Pavel (Papa) și sora lor Constandina (Dina) au avut numele de familie Vladimirescu. Mitrofan, bunicul lor, a fost ieromonah (călugăr cu funcție de preot). Ieromonahul Mitrofan a fost căsătorit cu Ruxandra și au avut un singur fiu, Constantin Ursu Vladimirescu. Acesta s-a căsătorit cu Ioana Bondoc și au avut doi fii, Tudor Vladimirescu și Pavel (Papa) Vladimirescu și o fiică, Constandina (Dina) Vladimirescu, care a păstrat numele de familie și după căsătorie.

Despre data nașterii lui Tudor Vladimirescu, nu sunt informații concrete. În lipsa unui certificat de naștere, istoricii au stabilit anii 1770 sau 1780, cel din urmă devenind de referință oficială.

Tudor Vladimirescu nu a întemeiat o familie. A considerat că el nu este făcut „nici pentru avere, nici pentru muiere (soție), ci pentru ceva mai înalt”, adică lupta pentru binele poporului asuprit. Cu toate acestea, Tudor a avut legături mai apropiate cu anumite femei: Floarea din Gornovița și Ana de la Cătune. Cu acestea purta corespondență mult timp, când era plecat.

Fratele lui Tudor Vladimirescu, Pavel – Papa Vladimirescu căsătorit cu Bălașa, fiica postelnicului Negreanu, cumnatul lui Gheorghe Magheru a avut un singur fiu, Ioan Vladimirescu, născut la 5 octombrie 1821, anul morții lui Tudor Vladimirescu și al fratelui său Pavel – Papa Vladimirescu, luat prizonier de trupele otomane în luna iunie 1821, în bătălia de la Slobozia, lângă Târgu Jiu și ucis ulterior. Data este consemnată în albumul fotodocumentar „Bicentenarul Revoluției de la 1821. Tudor Vladimirescu și familia sa în colecția de documentare a Muzeului Județean Gorj” realizat de Dumitru Valentin Pătrașcu și Daniela Liliana Pătrașcu, cercetători la Muzeul de istorie „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. 

„Ioan Vladimirescu a fost ispravnic de județ, administratorul Plășii Amaradia. Acesta s-a căsătorit, în anul 1843 cu Ecaterina (Tinca) și a avut un fiu, despre care nu am găsit date personale (nume, acte sau alte fotografii), și o fiică, Alexandrina Vladimirescu” a relatat doamna Eugenia Ligia Cegăneanu.

 Alexandrina Vladimirescu (1858 – 1939) s-a căsătorit cu Ștefan Ion Mihail, negustor grec, conform actului de căsătorie întocmit în data de 29 ianuarie 1872, la Judecătoria de pace a Plășii Amaradia. În reprezentarea grafică a arborelui genealogic sunt menționați toți urmașii lor, până în prezent.

Cartea „Să fii urmaș al Marelui Pandur”, scrisă de istoricul Gheorghe Nichifor și Eugenia Ligia Cegăneanu, conține informații prețioase despre personalitatea și activitatea lui Tudor Vladimirescu (profesorul, doctor în istorie Gheorghe Nichifor este autorul mai multor cărți cu acest subiect). Datele despre familie sunt oferite de doamna Eugenia Ligia Cegăneanu.

Cu ocazia Bicentenarului Revoluției, în anul 2021, Dumitru Valentin Pătrașcu și Daniela Liliana Pătrașcu, cercetători la Muzeul de istorie „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu au redactat un album fotodocumentar de excepție intitulat „Bicentenarul Revoluției de la 1821. Tudor Vladimirescu și familia sa în colecția de documentare a Muzeului Județean Gorj”. Albumul conține 218 fotocopii ale unor documente aflate în colecțiile muzeului care se referă la Tudor Vladimirescu și familia sa. Autorii afirmă că albumul este „un omagiu adus memoriei culturale a Gorjului”.

Ambele publicații la care am făcut referință, oferă informații inedite despre Tudor Vladimirescu și familia sa persoanelor interesate de această epocă istorică.                                                                                                    

Col. (rtr.) Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR