Comuna Plopșoru, în sărbătoare

Grigorie Petre, un edil gorjean hotărât și optimist
Grigorie Petre, un edil gorjean hotărât și optimist

Comuna Plopșoru este în sărbătoare, în fiecare an, pe 15 August, când are loc praznicul satului Plopșoru, de hramul bisericii din localitate, „Adormirea Maicii Domnului”. Despre acest eveniment, dar și despre proiectele administrației publice locale ne-a vorbit Grigorie Petre, primarul comunei Plopșoru.
Reporter: De Sfânta Maria Mare, în fiecare an, la Plopșoru e mare sărbătoare. Ce conține programul?
Grigorie Petre: Aici, în satul Plopșoru, biserica poartă hramul acestei zile sfinte, „Adormirea Maicii Domnului”, avem un bâlci cu tradiție, iar seara un spectacol susținut de o formație din localitate, ocazie cu care promovăm valorile locale ale comunei Plopșoru, mai ales că scopul manifestării de astăzi este și păstrarea și promovarea tradițiilor și chiar a meșteșugurilor. Asta pentru că trebuie să găsim o alternativă la activitatea industrială, iar acum cea mai importantă resursă a României este pământul și practicarea agriculturii.
R: Care este istoria acestui bâlci?
G.P.: Bâlciul este foarte vechi, iar în perioada comunistă fusese strămutat pe alt loc, pe motiv că ar fi prea central și ar încurca circulația. Am găsit, însă, soluția să fim mai bine organizați și am mutat bâlciul înapoi, unde a fost așezat de inițiatorul său. Terenul aparține unui fost proprietar, Nicolae Tomovici Plopșor, care l-a donat comunei. De asemenea, a fost donat conacul acestuia în urmă cu o lună, aflat peste stradă de locul unde se desfășoară bâlciul. Este un monument istoric aflat într-o stare avansată de degradare, așa că am stat de vorbă cu proprietarii și i-am somat să ia măsurile de rigoare, așa cum prevede Legea Monumentelor.
R: La ce soluție ați ajuns?
G.P.: Am ajuns la soluția de comun acord să-l doneze la primărie și am intenția să inițiez ceva public, printr-o fundație creștină cu scop umanitar, poate chiar pentru organizarea de tabere creștine, pentru că avem o comună frumoasă, cu monumente și locuri frumoase care pot fi vizitate. Avem în satul Piscuri Monumentul Rezistenței Anticomuniste, construit în iulie 1952, cu ocazie revoltei populare a cetățenilor din satul Piscuri împotriva regimului de opresiune de la acea vreme.
Avem în satul Plopșoru Monumentul Țăranului Român Erou Creștin, ridicat în cinstea eroilor din Plopșoru căzuți în Al doilea Război Mondial, vrem să ridicăm, în acesta an, în vârful dealului, o troiță mare care să fie un semn al creștinătății. Intenționăm, la fumoasa biserică monument Ceplea, pe care am restaurant-o din stadiul de ruină, să construim în jurul său un schit, să construim un alt monument numit Monumentul Recunoștinței Creștine, în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, așa că turiștii au ce vedea la noi. De altfel, am discutat cu domnul președinte al Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, să introducem obiectivele turistice din Plopșoru într-un proiect de promovare turistică județean și chiar interjudețean.
R.: Pentru asta aveți nevoie atât de bani pentru construirea, amenajarea și întreținerea acestor monumente, dar, în același timp, de o infrastructură adecvată practicării turismului.
G.P.: Bineînțeles. Am creat acces către zonele frumoase prin implementarea unor programe de amenajare a drumurilor forestiere finanțat din fonduri externe, avem două pensiuni funcționale, una se renovează și vor fi construite și altele. În ceea ce privește latura dezvoltării utilităților publice, de care trebuie să beneficieze atât turiștii cât și locuitorii comunei, am executat o serie de investiții și avem în derulare o serie de programe. Am terminat lucrările la sistemul de alimentare cu apă potabilă în satele Izvoarele, Ceplea, Broșteni, Cursaru și Broștenii de Jos, terminăm lucrările la sistemul de alimentare cu apă potabilă în satele Deleni și Piscuri și, în acel moment, o să avem toată comuna alimentată cu apă potabilă.
R.: Ce proiecte de viitor aveți?
G.P.: Avem un portofoliu de proiecte foarte bogat, pentru viitor. Avem încheiat contractul pentru sistemul de canalizare în satele Olari, Plopșoru, Sărdănești, Văleni, am terminat proiectarea și intrăm în execuție. Am primit, deja, primii bani pe Ordonanța de Guvern 28. Avem un proiect de modernizare a drumurilor sătești și vicinale în satele Plopșoru, Olari, Sărdănești, Văleni, a fost proiectul depus pe Măsura 322 PNDR, avem un sistem de canalizare pe satele Izvoarele, Broșteni, Ceplea, Cursaru și Broștenii de Sus, pentru care trebuie să obținem finanțare în acest an și avem promisiuni de la Guvern. De asemenea, vom moderniza ulițele satelor Ceplea, Broșteni, Cursaru și Broștenii de Sus, tot prin asfaltare.
R.: Ce alte proiecte mai aveți?
G.P.: Proiectul meu de comună cuprinde și niște întreprinderi mixte, cu caracter și privat și de stat (social), care să creeze locuri de muncă. Vrem să construim o hală de colectare a produselor agricole, îi îndrum pe localnicii care merg în străinătate să nu mai investească mulți bani în case și mașini, ci să cumpere un tractor și să înființeze o cultură aici, pentru că se poate trăi în România din Agricultură. Avem și alte oferte de investiții, inclusiv construirea termocentralei de la Sărdănești.
R.: Deci nu a fost o poveste electorală?
G.P.: Nu a fost o poveste, o dată ce au plătit 70.000 lei impozit la o suprafață de 100 de hectare de teren declarat intravilan curți- construcții. Mai sunt și alte proiecte economice și, bineînțeles că dezvoltarea zonei vine de la sine.