”Imn pentru Domnul Tudor” – eveniment evocator desfășurat pe Câmpia Soarelui din Padeș. județul Gorj

Loading

Pe Câmpia Soarelui din Padeș, județul Gorj, a avut loc, marți, 23 ianuarie a.c. un impresionant moment evocator, cu prilejul împlinirii a 203 ani de la actul declanșator al Revoluției din 1821 și al conducătorului acesteia, Eroul Național Tudor Vladimirescu.

Evenimentul s-a desfășurat pe locul în care Tudor Vladimirescu a rostit ”Proclamația de la Padeș” și în data rostirii acesteia, adică pe 23 ianuarie, pe platoul Monumentului ridicat de localnici în anul 1934 în cinstea și onoarea actului revoluționar din 1821, a pandurilor, locuitorilor zonei participanți și mai ales a conducătorului acestei mișcări, Domnul Tudor.

Așa cum este cunoscut, aici pe Câmpia Padeșului, în dimineața zilei de 23 ianuarie 1821 Tudor Vladimirescu a sosit cu o ceată dintre pandurii săi, unde era așteptat de o mare mulțime de locuitori din satele din jur și de mai mulți panduri. În fața mulțimii Tudor rostește ”Proclamația”  sa, în fapt acesta fiind și momentul declanșator al Revoluției din 1821, care a condus la schimbarea cursului istoric al României spre viitoarele evenimente majore din istoria noastră, Revoluția de al 1848, Unirea Principatelor Române și formarea României moderne. În fapt se poate spune că ”Proclamația de la Padeș”  a Domnului Tudor a fost ”actul de naștere” al României moderne.

Momentul evocator din  luna ianuarie a acestui an de la Padeș are loc pentru cea de-a doua oară, după ce prin Legea nr. 65 din 8 aprilie 2021 Tudor Vladimirescu a fost declarat ”erou al națiunii române, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul lui din timpul Revoluției din 1821”, iar ziua de 23 ianuarie, ziua rostirii ”Proclamației”, a fost stabilită ca zi în care, anual se vor desfășura ”ceremoniile …. marcate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific”.

În acest context, evenimentul din acest an, a fost organizat de Prefectura județului Gorj, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria comunei Padeș,   cu concursul Ansamblului Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” din Târgu Jiu, Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” Târgu-Jiu și Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, cu implicarea și contribuția susținută a instituțiilor militare, de jandarmerie și ale Ministerului de Interne din județ, precum și a unor asociații ale militarilor în rezervă, veteranilor de război, Fanfarei militare ”Armonia”, etc. De remarcat, prezența la eveniment și a unui mare număr de elevi ai Colegiului Militar Național ”Tudor Vladimirescu” din Craiova.

Manifestarea comemorativă a început prin ”Semnalul de trompeți” dat de membrii Fanfarei militare ”Armonia” Târgu Jiu, sosirea oficialităților  și intonarea ”Imnului de Stat al României. A urmat slujba de ”Te Deum”, alocuțiunile oficialităților, interesanta ”lecție de istorie” susținută de prof. dr. Gheorghe Nichifor momentul  istoric și evocator – ”Proclamația de la Padeș”, audierea ”Doinei lui Tudor Vladimirescu” – cântată de interpreta locului Carmen Felicia Sarcină, încheiată prin ceremonialul depunerilor de coroane de flori în acordurile ”Imnului eroilor”.

Un eveniment omagial care a însuflețit asistența, desfășurat în ziua de dinaintea Sărbătorii Micii Uniri înfăptuită la câteva decenii după Revoluția lui Tudor Vladimirescu, dar clădită pe actul și spiritul celei dintâi.

De menționat că, în după amiaza aceleiași zile, a avut loc și la Târgu Jiu un moment evocator intitulat ”Tudor Vladimirescu Erou al Națiunii Române”, care  s-a desfășurat la Teatrul  Dramatic ”Elvira Godeanu”, în organizarea Consiliului Județean Gorj și a Primăriei Municipiului Târgu Jiu. În cadrul acestui eveniment a avut loc  un moment  istoric-evocator intitulat ”Proclamația de la Padeș” susținut de Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, urmat de alocuțiunea evocatoare a primarului municipiului Marcel Laurențiu Romanescu, lecția de istorie susținută de prof. dr. Gheorghe Nichifor, și în încheiere recitalul susținut de Andrei Păunescu sub deviza ”Imn pentru Domnul Tudor.

De subliniat și faptul că, pe lângă acest eveniment comemorativ ce are loc în luna ianuarie, prin tradiție, de peste o jumătate de secol, pe Câmpia Soarelui din Padeș, în jurul ”Monumentului Proclamației de la Padeș” se organizează evenimente de evocare și omagiere a Revoluției lui Tudor Vladimirescu,  continuate pe tot parcursul zilei în lunca Motrului  cu mari serbări câmpenești,  manifestări ce au loc, de regulă, în prima săptămână a lunii iunie, tradiție pe care localnicii și autoritățile publice județene și locale o respectă întocmai, manifestare culturală de mare amploare pe care gorjenii și locuitorii fostului Plai al Cloșanilor o așteaptă cu nerăbdare și la începutul acestei veri.

Se poate afirma cu tărie, că spiritul marelui pandur și Erou al Neamului Românesc, este puternic întipărit în memoria, istoria, tradițiile și cultura gorjeană, omagiat și evocat așa cum se cuvine de urmașii și trăitorii de azi ai Gorjului, dar și ai celor din fostul Plai al Cloșanilor.

dr. Victor Troacă