Omagiu aniversar prin vernisajul expozițional: ”De la Brâncuși am învățat piatra să cânte”

În  cadrul complexului de evenimente ce au loc, în aceste zile, la Târgu Jiu, cu prilejul marcării a 148 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, s-a integrat și expoziția omagială ”De la Brâncuși am învățat piatra să cânte”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și al cărui vernisaj a avut loc pe data de 15 februarie a.c. în sala ”Florin Isuf” a instituției de cultură organizatoare.

Expoziția oferă publicului creațiile a trei artiști care își prezintă lucrările. Este vorba de sculptorul Costel Păun, pictorul Elian Băncilă și Pompiliu Ciolacu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Sculptorul Costel Păun este originar din județul Teleorman și nu este la prima sa prezență în județul Gorj, iar lucrările sale în piatră au ca sursă de inspirație munca și creația marelui Constantin Brâncuși. De subliniat faptul că materialul folosit de Costel Păun pentru realizarea lucrărilor sale este piatra de râu. Iată ce spune artistul despre munca sa: ”Înainte de a începe o lucrare stau în jurul pietrei mele și văd ce vrea să îmi spună. Uneori, eu vin cu o idee, dar ea cere altceva, se contopesc ideile și apoi totul decurge de la sine. Piatra înseamnă eternitate, tinerețe, forță, istorie și religie.” De menționat faptul că pe lângă sculpturi în piatră, Costel Păun realizează și sculptură în lemn, dar și pictează.

Cel de-al doilea expozant, Elian Băncilă, mai este supranumit și ”pictorul negru”, fiind primul pictor roman care are o preferință pentru conceptul de negru, lucrările sale fiind realizate în nuanțe de negru. De subliniat faptul că artistul are o lucrare expusă în SUA la Casa Albă pentru care a primit o scrisoare de mulțumire din partea președintelui Joe Biden, în iunie 2021. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul mai multor expoziții atât în țară cât și în străinătate,  intrând deja în numeroase colecții de artă ale Casei Albe, Muzeului Național Cotroceni și cele ale  Muzeului de Artă Modernă și Contemporană ”Pavel Șușară”, la care se adaugă colecții private din România, Franța, Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia și Vatican.

Iată ce spune pictorul despre creația sa în negru: ‹‹De ce pictorul de negru? Negrul este foarte modern, negru are autoritate, pe mine mă linişteşte. Eu numesc pictura abstractă frumusețea ascunsă a artei. “Pictorul de negru” mi-a spus prima oară maestrul meu care m-a şi descoperit, maestrul Virgil Cojocarul, pentru că pictez doar în negru.››

Cel de-al treilea expozant prezent în cadrul expoziției este artistul plastic Pompiliu Ciolacu, care este și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,  și care expune  mai multe furci tradiționale de tors lână, care provin din Mărginimea Sibiului și din județul Gorj, dorind ca prin aceasta să readucă în atenția publicului frumusețea obiectelor tradiționale din lemn, ajunse pe cale de dispariție, dar care altădată se găseau în gospodăria fiecărui gorjean, inclusiv în casa părintească a maestrului sculpturii moderne, Constantin Brâncuși, la Hobița Gorjului.

De menționat faptul că etnograful Pompiliu Ciolacu a sculptat cu ani în urmă și chipul lui Constantin Brâncuși,  lucrarea fiind expusă la Primăria orașului Țicleni.

Vernisajul expoziției “De la Brâncuși am învățat arta să cânte”, a adunat în sala ”Florin Iusuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, un numeros public iubitor de artă, artiști plastici locali, oameni de cultură și nu în ultimul rând reprezentanți ai autorităților locale și județene precum și ai altor instituții de cultură din județ.

Dintre participanții la eveniment amintim pe prof. dr. Gheorghe Nichifor – vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, prof. dr. Ion Mocioi, prof. dr. Zenovie Cârlugea, prof. Grigore Haidău, col. (r) dr. Walter Loga, Puiu Florin Hutium – artist plastic, Viorel Surdoiu – artist plastic și scriitor, scriitorii Zoia Elena Deju și George Drăghescu, ș.a.

Despre creațiile prezentate în expoziție au vorbit fiecare dintre cei trei expozanți precum și prof. dr. Gheorghe Nichifor, Puiu Florin Hutium și prof. dr. Ion Mocoi.

Creațiile expuse sunt de natură a încânta ochiul privitorului și de a-l face să mediteze adânc asupra semnificațiilor și sensurilor exprimare de creatori prin liniile, culorile, suprafețele, concepția și materialele folosite. Cu siguranță după o astfel de expoziție devii mai bogat, mai împlinit și chiar mai liniștit, cu dorința de meditație la tot ceea ce ai văzut și ai simțit.

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

One Comment on “Omagiu aniversar prin vernisajul expozițional: ”De la Brâncuși am învățat piatra să cânte””

  1. Aceasta expozitie omagiala dedicata marelui Constantin Brancusi este un eveniment deosebit de important pentru comunitatea artistica si culturala din Targu Jiu, care ne aminteste de mostenirea si influenta imensa pe care acest geniu al sculpturii o are asupra noastra. Ma bucur sa vad ca artistii Costel Paun, Elian Bancila si Pompiliu Ciolacu au reusit sa aduca o noua perspectiva si interpretare asupra lucrarilor lui Brancusi, inspirandu-se din elementele sale caracteristice. Este un adevarat privilegiu sa admiram astfel de creatii care ne arata ca munca lui Brancusi continua sa isi gaseasca ecoul si in contemporaneitate.

Comments are closed.