Veteranul de război Florea Pasăre, sărbătorit la împlinirea  vârstei de 102 ani

Loading

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi persoane zâmbindVeteranul de război, colonel în retragere Florea Pasăre, din comuna Prigoria, județul Gorj, a împlinit, pe data de 19 ianuarie  a.c., venerabila vârstă de 102 ani, prilej cu care familia, sătenii și autoritățile locale și județene, l-au sărbătorit cum se cuvine.

Cu acest prilej, veteranul de război, col. (rtr.) Florea Pasăre a fost vizitat la domiciliul său din satul Bucșana, comuna Progoria, județul Gorj, printre alții, de către, Iulian Popescu – prefect al județului Gorj, Lucian Goață – primarul comunei Prigoria, col. Gheorghe Andronescu – Comandantul Garnizoanei Târgu Jiu, lt. col. Nicolae Dicu – Comandantul Centrului Militar Județean Gorj ”Constantin Brâncuși”, Octavian Moraru – președinte al Filialei Gorj a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, ș.a.

De subliniat faptul că toți reprezentanții autorităților locale și județene și cei ai asociației de veterani de război au transmis veteranului, col. (rtr.) Pasăre I. Florea mesaje de recunoștință și mulțumire pentru sacrificiile sale, însoțite de urări de sănătate, liniște și bucurii alături de familia sa. Totodată i-au fost înmânate diplome aniversare și înscrisuri de onoare.

Reținem mai jos mesajul Prefecturii Gorj, transmis cu acest prilej: Astăzi celebrăm un reper pentru comunitatea noastră, o adevărată sursă de inspirație, exponentul unei generații de mari români ce au readus libertatea și demnitatea poporului nostru, prin sacrificiu și eroism, prin devotament suprem față de țară și oamenii săi. Gorjeanul Pasăre I. Florea, Colonel în retragere, Veteran de război, împlinește nobila vârstă de 102 ani. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, pornind de la Fântâna Albă din Bucovina, continuând cu Tiraspol, Odessa, Nikolaev, Mariopol, Sevastopol, Cotul Donului, Harkov și Stalingrad. În luptele de la Stalingrad a fost luat prizonier, deportat în lagăr, în Siberia, unde a fost deținut (…). Este ultimul militar în viață al Regimentului 18 “Tudor Vladimirescu”. Distinse veteran Florea Pasăre, vă onorăm astăzi nu doar pentru frumoasa vârstă împlinită, ci și pentru fiecare clipă din viață pusă în slujba tării. Vă dorim sănătate, o aniversare cu bucurii și cei dragi aproape! La mulți ani! Să ne trăiți!”

De subliniat faptul că veteranul de război, col. (rtr.) Pasăre I. Florea este unul dintre puținii eroi supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial și ultimul supraviețuitor al Regimentului 18 Infanterie ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, participant la război.

Astăzi am avut onoarea să îl sărbătorim pe Domnul Pasăre Florea – ultimul militar din Regimentul 18 Infanterie Tudor Vladimirescu – la împlinirea venerabilei vârste de 102 ani. Alături de mine au fost prezenți Prefectul Județului Gorj, Comandantul Garnizoanei Târgu Jiu și Președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Îi doresc pe această cale viață lungă, în pace și liniște, cu sănătate și cu bucurii alături de cei dragi! La mulți ani!!“, a fost și mesajul transmis de primarul comunei Prigoria, Lucian Goață.

Câteva date biografice despre veteranul de război, colonel în retragere, Pasăre I. Florea:

Pasăre I. Florea s-a născut la 19 ianuarie 1922 în satul Bucșana, comuna Zorlești, părinții săi fiind Gheorghița și Ion Pasăre. A crescut în sânul familiei alături de cei cinci frați ai săi, cu toate greutățile vremurilor respective. Ei erau șase frați, trei băieți și trei fete.

A urmat cursurile școlii din satul Zorlești, fiind absolvent a 7 clase primare. Erau vremuri grele și trebuia să meargă pe jos, peste deal până la școală, dimineața la dus și apoi, după ore, la întoarcere.

Conform tradițiilor vremurilor respective, după ce a terminat cele 7 clase primare, Florea Pasăre s-a integrat în treburile gospodăriei

Începuse cel de-Al Doilea Război Mondial și când a împlinit vârsta, a fost luat la cătănie, fiind încorporat la Regimentul 18 Gorj din Târgu Jiu, la data de 1 aprilie 1943.

După o scurtă pregătire militară, soldatul Pasăre I Florea împreună cu ostașii din  trei contingente de la Regimentul 18 Gorj au fost îmbarcați în tren și trimiși la război pe frontul din Bucovina.

Primele lupte în care a intrat soldatul Pasăre I. Florea, au fost cele de la Fântâna Albă, care au fost unele din cele mai mari și mai grele. După lupele de la Fântâna Albă au urmat cele de la  Tiraspol,  Odessa,  Nikolaev, Mariopol Sevastopol, Cotul Donului, Harkov și Stalingrad.

În sângeroasele lupte de la Stalingrad a fost luat prizonier, pe data 19 august 1944, și  a fost dus în lagăr în Siberia,  unde a fost reținut până în septembrie 1946, în toamna aceluiași an fiind repatriat. La venire acasă  în anul 1946 a fost mare bucurie în familia sa care îl crezuse mort pe front și pentru care făcuseră toate cele creștinești pentru un decedat, inclusiv pomană.

Întors de pe front s-a ocupat de gospodăria familiei. A mai fost concentrat de două ori, iar în apropierea Crăciunului din anul 1948 s-a căsătorit, după care s-a apucat de o meserie foarte căutată în acele timpuri, de cărăușie.

A avut bucuria să aibă trei copii, Ion, Aristică și Florin.

Cu banii câștigați din cărăușie a reușit să extindă casa bătrânească, în care acum locuiește împreună cu fiul său Florin și familia acestuia, să mai cumpere încă trei vetre de casă și să construiască încă două case pentru copii săi Ion și Aristică.

A muncit mult, dar a reușit să se întrețină și, așa cum ne declara veteranul Florea Pasăre, cu prilejul unei întâlniri anterioare, ”până la 100 de ani m-am bărbierit singur”. La anii senectuții sale este bucuros de faptul că nora sa Tatiana, care stă în casă cu el, îl îngrijește foarte bine, motiv pentru care o consideră ca fiind fiica sa.

Folosim și noi acest prilej pentru a-i transmite veteranului de război, col. (rtr.) Florea Pasăre, toate urările de bine, sănătate, viață lungă  cu bucurii în liniște și pace alături de cei dragi.

dr. Victor Troacă/ UZPR – Filiala Jean Bărbulescu