Un Bacalaureat cum nu a mai fost

Loading

În ultimele zece zile am aflat lucruri grave, pe unele le ştiam deja iar pe altele le bănuiam doar, despre starea şcolii româneşti. Mai exact, elevii din România învaţă tot mai puţin carte dar au asimilat, deopotrivă cu părinţii, faptul că în societatea românească există “scurtături”. Adică de ce ar trebui să înveţe elevii pentru un Bacalaureat care nu le aduce nimic când în toată România nu se mai organizează un concurs pe bune? Iată unde a dus corupţia şi nepotismul! Cât despre poliţiştii şi procurorii din cazul „Bolitineanu” nu ne rămâne decât să ne întrebăm, evident retoric, cum au luat ei Bacalaureatul cu ani în urmă?
Toată presa s-a grăbit să se năpustească asupra şcolii şi actualei conduceri a ministerului de resort. Problemele sunt vechi şi vin tocmai ca urmare a faptului că nimănui, şi aici mă refer la politicieni, nu i-a păsat de şcoală. Cel mai bun exemplu, continuăm să funcţionăm pe o lege care nu este intrată decât parţial în vigoare iar în privinţa examenelor naţionale nu s-au adus schimbări de cel puţin trei ani. Iar părinţii cu lecţia învăţată că dau şpagă când obţin un act, când fac o angajare la stat, când merg la spital ş.a., au luat şi calea şcolii. Şi nu de ieri de astăzi, ci de ani şi ani pentru o şcoală mai bună, o clasă mai bună, o notă mai bună…Intervenţia pentru promovarea Bacalaureatului nu este nici ultima şi nici cea mai importantă, indiferent de ce declară oficialităţile.
Sunt convins că scandalul din acest an de la Bacalaureat a fost o perdea de fum lansată de autorităţi pentru a nu se mai discuta de ilegitimitatea lui Băsescu, demis de peste jumătate dintre români conform cifrelor Recensământului, sau de o tinereţe mai năbădăioasă a premierului Victor Ponta, acuzaţia unui senator făcută chiar pe agenţia naţională de ştiri a guvernului. Cele două evenimente au trecut practic neobservate în timp ce marea masă de români nu pricepe cum zecile de elevi care au dat câte 500 de euro pentru Bac nu au strâns decât 130 de milioane de lei vechi pentru…protocol. Dacă procurorii nu au dat şpagă la examenul de Bacalaureat la proba de Matematică, poate ne explică măcar această anomalie!