Proiectele europene la Liceul Tehnologic Nr. 2-o parte a emblemei ce ne caracterizează competența în domeniul educațional

Liceul Tehnologic Nr.2 Tg-Jiu (de la 1 sept. 2024 LICEUL TEHNOLOGIC GENERAL IOAN CULCER) se distinge pe plan local prin oferirea unei educatii de calitate centrata pe elev, in acord cu profilul european al adolescentului, prin interesul acordat formarii unei personalitati complexe a tinerilor care să răspundă după finalizarea școlii cerințelor de pe piața muncii, prin derularea de programe și activități educative inter-, pluri-, transdiciplinare, prin traditie in implementarea de proiecte cu finantare nerambursabila care ofera sanse egale de formare si dezvoltare tuturor participantilor.

Valorile europene dezvoltate în cadrul instituției noastre vizează PRINCIPIUL EGALITĂȚII DE ȘANSE, MOTIVAREA PENTRU ÎNVĂȚAREA PE TOT PARCURSUL VIEȚII, DIALOGUL INTERCULTURAL, RESPECTUL INTERPERSONAL prin care dezvoltăm atitudini elevilor noștri pentru a-i face cât mai competenți.

Prin participarea la proiectele de cooperare europeană, şcoala noastră a devenit un veritabil ambasador al României în Europa, contribuind an de an la promovarea unei imagini pozitive a României și a valorilor şcolii româneşti. Pentru modul în care a promovat valorile europene în educație, liceul nostru a dobândit recunoaștere naţională prin câştigarea în cinci ediţii consecutive a titlului de Școală Europeană (2008, 2011, 2014, 2017, 2022).

În perioada 2015-2024 printre principalele inițiative ce au vizat dezvoltarea dimensiunii europene a liceului amintim:

-”The European teenagers between culinary tradition and fast food”- Parteneriat scolar Comenius- proiect multilateral;

-“Competente şi abilitati practice in domeniul electronica si automatizari la standarde europene”, nr. LLPLdV/IVT/2013/RO/372 ;

• 2016-2017-Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET nr. 2016-1-RO01-KA102-023833 „Calitatea europeană în formarea profesională a elevilor din învățământul tehnic profesional” din cadrul Programul Erasmus+ al Uniunii Europene pentru educație

– 2017-2018 Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET Nr.proiect 2017-1-RO01-KA102-036923, „PAȘI SPRE COMPETENȚĂ”

– 2018-2019 Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET Nr.proiect 2018-1-RO01-KA102-048180, „Formare de calitate în spațiul european”

• 2019-2021-Accent pe practică pentru eurocompetențe profesionale- Proiectul Erasmus + de mobilitate KA1-VET Nr. proiect: 2019-1-RO01-KA102-062573

• 2021-2022-Formarea tinerilor tehnicieni pentru piața de muncă europeană, nr. 2019-1-RO01-KA102-062535

• 2020-2022-Oportunități de dezvoltare personală si profesională europeană prin stagii de practică internațională, Nr. 2020-1-RO01-KA102-07 9422

• 2020-2022-“Sprijinirea tranziției elevilor către piața muncii prin stagii de practică inovatoare (STEP-PRACTINOV)” POCU/633/6/14/131611 PROIECT DERULAT PRIN FONDURI EUROPENE sub coordonarea Centrului de Calcul S.A. Târgu Jiu

 • 2020-2022-Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), Schema de Granturi pentru Licee, titlul subproiectului: ÎMI DORESC. VOI REUȘI!, conform Acord de grant nr. 805/13.10.2020- proiect finanțat de Banca Mondială

• Proiecte eTwinning.

În prezent Liceul Tehnologic Nr. 2 Tg-Jiu deține ACREDITARE ERASMUS VET (KA120-VET – Erasmus accreditation in vocational education and training) pentru o perioadă de 5 ani.

Acreditarea KA120-VET în cadrul programului Erasmus+ se concentrează pe oferirea de oportunități în educația și formarea profesională (VET). Suntem în primul an de implementare și scopul nostru, cuantificat în obiective și măsurat în rezultate deja atinse, se referă la oportunități și beneficii asociate cu acreditarea KA120-VET, oferite elevilor noștri care au șanse egale pentru:

-Oportunități de mobilitate: stagii de formare pe termen scurt sau lung (2-3 săptămâni) în alte țări europene. Acest lucru îi ajută să câștige experiență practică, să-și îmbunătățească abilitățile și să-și sporească capacitatea de angajare;

Recunoaștere și certificare: Experiențele de mobilitate și rezultatele proiectelor sunt recunoscute, validate și certificate, adăugând valoare calificărilor și perspectivelor de carieră ale participanților.

-Capacitate de angajare sporită;

Dezvoltarea competențelor: Prin mobilitatea internațională și expunerea la diverse medii de lucru, cursanții VET dezvoltă o gamă largă de abilități, competențe tehnice, dar și competențe lingvistice, conștientizare culturală;

-Inclusivitate: promovăm incluziunea, asigurându-ne că elevii din medii diverse, inclusiv cei cu mai puține oportunități, pot participa la activități de mobilitate și formare, realizând o selecție corectă și obiectivă.

Primul proiect derulat de instituția noastră în cadrul acreditării VET este Proiectul Erasmus+ de mobilitate KA1-VET “Stagii de practică fără frontiere, un pas mare spre succes” – Proiect nr. 2023-1-RO01-KA121-VET-000122998, în perioada 2022-2023.

            28 elevi au avut posibilitatea de a se forma și dezvolta profesional și personal prin stagii de mobilitate de înaltă calitate, în condiții  moderne, dar și atractive, cu specialiști consacrați și cu atitudine frumoasă pentru fiecare dintre ei:

-7 elevi protecția mediului stagiu de 2 săptămâni la INSA (Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge),  LISABONA, PORTGALIA, martie 2024;

-7 elevi electronică automatizări stagiu de 2 săptămâni la CINEL –( Centro de Formação Profissional da Indústria Eletrónica, Energia, Telecomunicações),  LISABONA, PORTGALIA, martie 2024;

-7 elevi mecanic auto stagiu de 2 săptămâni la JAPANTECH (JT) Serwis Marcin Ladowski), WROCLAW, POLONIA, iunie 2024;

-7 elevi ospătar+ bucătar stagiu de 2 săptămâni la MKM Events sp. z o.o , WROCLAW, POLONIA, iunie 2024.

Elevii noștri au avut astfel ocazia să își desfășoare practica în companii și organizații din alte țări, acumulând experiență reală în domeniul lor de studiu. Participarea la diverse proiecte și sarcini specifice a permis elevilor să își dezvolte abilități tehnice și profesionale direct legate de cariera lor viitoare. Trăind și lucrând într-o altă țară, elevii și-au îmbunătățit competențele lingvistice, ceea ce le-a crescut șansele de angajare pe piața muncii, iar interacțiunea cu angajatorii din țara gazdă a contribuit la dezvoltarea abilităților de comunicare și la înțelegerea diversității culturale.

            Alături de beneficiile reflectate asupra elevilor (obiectivul nostrum principal), proiectele ERASMUS VET implementate de LICEUL TEHNOLOGIC NR. 2 TG-JIU aduc plus valoare instituției și prin:

mobilitatea personalului: Cadrele didactice VET vor participa la activități de dezvoltare profesională în străinătate de tip Job shadowing și cursuri de formare pentru a le îmbunătăți abilitățile și cunoștințele profesionale.

colaborarea cu alte instituții europene pentru a dezvolta și implementa inițiative comune ce se pot concentra pe dezvoltarea curriculumului, schimbul de bune practici și metode de predare inovatoare, partajarea abordărilor și metodologiilor inovatoare între instituțiile VET. promovând o calitate mai înaltă a formării profesionale. Prin participarea la proiecte transnaționale și activități de mobilitate, instituția naostră își va crește profilul internațional și va stabili parteneriate de lungă durată cu instituții din întreaga Europă;

îmbunătățirea managementului organizațional, implementarea de noi instrumente și tehnologii de predare și îmbunătățirea mediului educațional general. Aceasta include alinierea ofertelor școlii la nevoile pieței muncii și asigurarea unor standarde înalte de educație și formare.

acces simplificat la finanțarea Erasmus+, permițându-ne să ne planificăm și să implementăm proiectele cu mai multă ușurință, finanțarea fiind câștigată pentru o perioadă de 5 ani, anual depunem doar o cerere la agenția națională.

Mobilitatea Erasmus VET pentru elevi (Vocational Education and Training) a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării personale și profesionale a participanților. Programul Erasmus+ a permis elevilor din învățământul profesional și tehnic să participe la stagii de practică și formare în străinătate, oferindu-le oportunități valoroase de învățare și de dezvoltare a competențelor.

Prof. BÎZOCU CODRUȚA NICOLETA

Prof. VOICU MANUELA

LICEUL TEHNOLOGIC NR. 2 TG-JIU

3 Comments on “Proiectele europene la Liceul Tehnologic Nr. 2-o parte a emblemei ce ne caracterizează competența în domeniul educațional”

  1. A fairly new player in the Russian darknet arena, [url=https://bs-gl-darknet.com]blacksprut[/url] Blacksprut has quickly gained attention for its interesting features and growing popularity. While some aspects raise questions, it has the potential to become a prominent figure in the darknet scene.
    Features:

    Blacksprut https://bs-gl-darknet.com offers an „Instant Transactions” feature, inspired by the success of similar systems on other platforms like Hydra. Couriers hide goods within the city and provide buyers with coordinates, adding an adventurous element to the purchasing process.

  2. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *