Sportul ca instrument de integrare și incluziune

Asociația ”LUCKOVID” Târgu-Jiu, fondată în anul 2020 de implementează pe parcursul acestui an proiectul Erasmus+ „Play4Peace”- 2023-3-RO01-KA210-YOU-000178287.Lansat în luna martie, acest proiect își propune să creeze evenimente care să atraga atenția asupra sportului ca vehicul de incluziune a tinerilor dezavantajati și a refugiatilor în societate.

 Obiectivele urmărite sunt: pregătirea tineretului care lucrează cu tineri dezavantajați în scopul integrării acestora în societate prin sport, metode incluzive, noi instrumente educaționale și utilizarea sportului și a activitățiilor fizice în scopul sprijinirii psiho-sociale, reducerii stresului și îmbunătățirea sănătății tinerilor dezavantajați. Pentru îndeplinirea acestor obiective colaborăm cu parteneri din Ungaria, Turcia și Slovacia.

În luna mai, la nivel local a avut loc un concurs sportiv dedicat elevilor cu CES din învățământul special și de masă, în colaborare cu Centrul Pentru Educatie Incluzivă Târgu-Jiu, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teologic “Henry Coandă”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.

În perioada 19-23 iunie 2024, s-a defășurat  mobilitatea acestui proiect în localitatea Nyibator din Ungaria, la care au participat cinci membri ai Asociației LUKOVID (Negrea Maria Adriana – artist vizual, Dănciulescu Adriana – inspector școlar Educație Fizică și Sport,  Ecobescu Daniela  – profesor, Ecobescu Ion, Cîrstea Ionel – profesor). După prezentarea partenerilor, activitățile au vizat pregătirea lucrătorilor de tineret în scopul incluziunii și autodezvoltării refugiaților  în vârstă de 15-21 ani și a tinerilor dezavantajați, prin activități sportive precum volei și kin-ball (realizate împreună cu elevi de liceu din orașul Nyibator) și jocuri de masă și pe tablă. 

De asemenea, am  dezbătut teme referitoare la nevoile speciale ale persoanelor dezavantajate si cu dizabilitati, migrație, incluziunea refugiaților în Ungaria, sprijinirea tinerilor refugiați să se integreze în socitate și în câmpul muncii. Discuțiile au fost susținute de prezentări video despre situații de criză ce pot provoca dezechilibre în viața oamenilor precum razboiul din Ucraina, Turcia și Siria.

În cadrul proiectului, până la sfârșitul acestui an, vor mai avea loc ateliere de lucru, activități/competiții sportive, webminarii pentru lucrătorii de tineret, conferință hibridă PLAY 4 PEACE în România, alte mobilități în Slovacia și în Turcia.

Coordonator: Negrea Maria Adriana