Apropierea alegerilor locale a început să facă din nou interesantă viața politică din România deși pandemia rămâne un motiv suficient de important pentru atenția tuturor. Evoluțiile partidelor de pe la noi sunt din ce în ce mai imprevizibile. Alegerile locale sunt un scop, inclusiv în privința rezultatelor, deoarece parlamentarele par să fi fost confiscate de o viitoare majoritate PNL-USR-PLUS, unde liberalii au de pe acum premierul, cel puțin așa ne-a asigurat europarlamentarul Rareș Bogdan. Cine se așteaptă ca această coaliție să conducă 4,5 ani România, cu bâlbâielile și poticnirile actuale, face parte din categoria asimptomaticilor politici.
Cea mai interesantă situație pare să se regăsească la PSD, partidul care ar trebui să fie ajutat major de guvernarea proastă liberală. Și totuși, PSD-ul nu crește și nu convinge cu echipa actuală de conducere Ciolacu-Stănescu, cei care par că s-au predat președintelui Iohannis. Social-democrații se află în situația ingrată în care nu reușesc să își convingă nici propriul electorat, tot mai mic de la o legislatură la alta, dar să mai țintească unul nou. Senzația că tot ce spune astăzi tandemul Ciolacu-Stănescu se modifică mâine e atât de prezentă încât PSD-ul își demobilizează oamenii, atâția câți i-au mai rămas fideli, sau aceștia se uită ca lider informal la Victor Ponta. Cu actuala conducere, PSD-ul va deveni un partid de sub 20%, dorință nutrită de Dreapta de cel puțin 16 ani. Că e bine sau e rău doar alegătorii se pot pronunța, Pro România fiind o alternativă care și-a depășit de ceva timp limitele.
Situația este interesantă și în politica gorjeană, acolo unde tandemul Mihai Weber-Cosmin Popescu a făcut tranziția lină de la Florin Cârciumaru-Ion Călinoiu în PSD-ul local. Doar că și la Gorj PSD-ul este perceput ca un partid cu ”frâna de mână” trasă și adeptul unor practici netransparente în sensul că pentru Consiliul Județean Gorj se dă la o parte de la Primăria Târgu-Jiu. Nu știm dacă o înțelegere de asemenea tip PSD-PNL există formal sau măcar a fost negociată, bănuim că nu, dar există suficiente argumente că lucrurile evoluează în această direcție, vezi lipsa candidatului comun al Dreptei la Consiliul Județean Gorj sau renunțarea social-democraților la Primăria Municipiului. Lucru acesta era clar din momentul impunerii lui Ciprian Florescu ca și candidat, lider care ar fi adus mai multe voturi la nivel județean, dar a devenit evident prin plecarea lui Adrian Tudor din partid. PSD Gorj are acum un alibi perfect ca să justifice pierderea alegerilor locale la Tg-Jiu!