Am mai scris pe acest subiect şi nu este o mare plăcere să constat că după luni de zile trebuie să vorbesc tot la viitor despre această companie energetică naţională care ar strânge la un loc principalii producători de electricitate şi cărbune din Oltenia. Acest proiect, salvator pentru economia acestei zone şi nu numai, a stârnit atâta opoziţie din partea unor structuri sindicale, economice şi ONG încât ai crede că ar fi vorba de cea mai mare catastrofă economică. Doar Roşia Montană, e adevărat că un subiect de cu totul altă factură, a mai stârnit o asemenea desfăşurare de forţe, e drept că acolo reacţiile au o bază reală. Ce are lumea cu ELECTRA? De ce nu trebuie salvată capacitatea energetică a ţării în general şi a Olteniei în special poate o să ne spună forţele politice angrenate în acest plan de blocare al apariţiei noii entităţi energetice.
Din raţiuni politice sau economice, să nu uităm că pe vremea ministrului Dan Ioan Popescu s-a vorbit de privatizarea termocentralelor, blocăm un proiect care pentru economia Gorjului este vital. Asistăm la un război politic fără precedent, să nu luaţi voi o decizie ci noi când vom veni la guvernare, care ne costă deja prea mult. Energia electrică pe cărbune este mai scumpă, oriunde în Europa se întâmplă acelaşi lucru, dacă nu vom reuşi să facem un coş cu cea hidro şi cu cea nucleară murim. Nu înţelegem aceste deziderate, Gorjul energetic se va stinge economic. În interiorul SNLO, la cele două entităţi energetice şi la sindicate se vorbeşte de multe disponibilizări ca să fim rentabili, gândiţi-vă ce urmează dacă fiecare rămâne pe cont propriu? Nu ar fi de mirare ca să existe alte interese ca minele şi termocentralele din Oltenia să se închidă şi să aducem energie de pe la alţii.
Că ceva este în neregulă, că cineva cloceşte ceva ne-o demonstrează recentul scandal privind exportul de energie electrică. Minerii au stat luni de zile în şomaj tehnic, termocentralele au funcţionat pe limita de avarie pentru că nu e cerere şi, dintr-o dată, când s-a găsit o posibilitate de export, nu vrem ca unii să câştige un ban ca din orice afacere iar noi să avem de lucru şi un profit frumuşel. Am asistat de mai multe ori la intervenţiile unui aşa zis specialist din zona energetică, fost director cândva, şi mărturisesc că nu m-a convins, nu doar că spune acelaşi lucru cui vrea să îl asculte dar dezinformează. De când a pierdut agenda şi a schimbat partidul, domnul respectiv nu a câştigat în coerenţă dar să nu se înţeleagă că a strălucit vreodată la acest capitol.
Ultima soluţie de blocare a ELECTRA a găsit-o Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar în mai multe companii care urmau să fuzioneze, a obţinut în Justiţie o decizie care amână procesul pentru următoarea perioadă. E drept că sunt multe lucruri neclare în cele două structuri noi-ELECTRA şi HIDROENERGETICA-dar sunt mai necesare ca niciodată. Statul nu îşi mai permite şi nici nu va mai fi lăsat să bage bani în producţia de energie şi atunci mare parte din minerit şi termoenergie dispare. Apropo, există prin mineritul gorjean oameni care cred că ei ar putea exista separat, fără Electra. Indiferent de cât de rentabili sunt nu vor putea produce vreodată atât de ieftin ca energia pe hidro sau pe nuclear. Aşa că fără ELECTRA, sau un alt nume că poate deranjează pe cineva, vor fi vremuri de mare deranj. Cine are urechi de auzit…