Bani europeni pentru copiii romi din Târgu-Jiu

Fundaţia SOS Copiii Gorjului a încheiat, zilele trecute, cu succes, un proiect cu fonduri europene în valoare de 64.000 de euro. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Primăria Târgu Jiu şi Fundaţia DEL şi a avut drept beneficiari direcţi un număr de 45 de copii din comunitatea de romi din cartierul Obreja.

Copiii romi şi români au dansat cu mândrie în costumele tradiţionale, confecţionate cu bani din proiect
Copiii romi şi români au dansat cu mândrie în costumele tradiţionale, confecţionate cu bani din proiect

Proiectul „Suntem împreună”,  finanţat prin Programul Facilitatea de Tranziţie 2007, a durat 10 luni şi a avut drept principal obiectiv promovarea de oportunităţi egale pentru copiii romi şi români, prin metode nonformale. La el au participat 45 de copii de la grădiniţa pentru copii romi Ecaterina Teodoroiu, care au interacţionat cu alţi 45 de copii din populaţia majoritară. S-au folosit tehnici care să ducă la o mai bună comunicare şi la socializare, evaluarea finală arătând că 93% dintre copiii romi şi-au crescut abilităţile în aceste domenii pe parcursul proiectului. Proiectul nu s-a adresat doar copiilor, ci şi părinţilor acestora, atât părinţii romi cât şi cei din populaţia majoritară participând activ la proiect.
Prin activităţile proiectului, copiii romi au fost încurajaţi să nu se simtă inferiori, să îşi dorească să meargă la şcoală şi să coopereze cu copiii din populaţia majoritară.
Doina Mihaela Cristea, preşedintele Fundaţiei SOS Copiii Gorjului, a declarat că e foarte mulţumită de rezultatele proiectului şi a ţinut să mulţumească tuturor partenerilor şi colaboratorilor: „Am văzut cum copiii interacţionează, răspunzând foarte bine la îndemnul nostru de a lucra împreună la proiect, chiar dacă nu fac parte din aceeaşi etnie. Mi-a plăcut cu câtă mândrie îşi poartă fiecare costumul popular, dansul tradiţional făcând parte din activităţile proiectului. Pentru reuşita proiectului, pe ei vreau să-i felicit, iar celor care au fost alături de noi să le mulţumesc: domnului Nelu Pavel, preşedintele Fundaţiei DEL, conducerilor grădiniţelor implicate, părinţilor şi, nu în ultimul rând, Primăriei Târgu Jiu, care ne-a sprijinit cu o cofinanţare de 7300 de euro.”