În ultima perioadă analiștii economici s-au arătat tot mai mulțumiți de faptul că la nivelul Uniunii Europene, România a avut o evoluție mai bună decât țara vecină Bulgaria, în special datorită unei reabilitări în sectoarele de consum, prin îmbunătățirea semnificativă a cheltuielilor. Asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm ideea de a deveni o țară consumatoare și atât. Uităm parcă prea ușor că în urmă cu vreo două-trei decenii România a avut o industrie care de bine, de rău, performa, apoi bucată cu bucată totul a ajuns la fier vechi, aveam terenuri agricole irigate corespunzător, astăzi lăsate de izbeliște
La nivelul Uniunii Europene, ţara noastră nu a fost nicicând un bun exemplu, doar că este nevoie de noi acolo. România se împrumută astăzi în stânga şi dreapta, deși ni se spune repetat că noile împrumuturi sunt doar de siguranță, uitându-se probabil că orice împrumut trebuie restituit şi cu dobândă. Cei care se fac a nu pricepe cum stă această treabă, adică membrii fostelor guverne care ne-au afundat în datorii încearcă să ne convingă astăzi că direcţia guvernului Ponta nu este cea corectă. Poate că în fine, de această dată au și aceștia dreptate.
În urmă cu cinci ani, țara noastră semna acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional, aceasta şi pentru că lipseau adevăraţii specialişti, iar pentru cămătarii de la F.M.I. a fost floare la ureche să convingă de necesitatea unui împrumut.
Dezechilibrele economice pe care le-am contabilizat în ultimii ani atrag atenţia că în România există o piaţă nefuncţională. Exporturile şi investiţiile sunt încă deficitare, iar consumul, principalul motor al creşterii economice în România ultimelor luni. O simplă radiografie ne arată că piaţa economică românească, nu este capabilă să devină funcţională, deşi a beneficiat în ultimul timp de serioase intervenții cu capital străin. Despre cum și unde ajung însă banii europeni vom avea ocazia să scriem și cu alte ocazii.