Se poate și mai rău?

Loading

Îmi încheiam ultimul editorial din anul 2020 cu o notă optimistă, pe principiul că nu este Dracul atât de negru cum îl fac pictorii!  Doar că evenimentele par să mă contrazică, noua guvernare se instalează cu greu de parcă rezultatele alegerilor ar  fi luat prin surprindere. Deși toată lumea știa de un an că vom avea o guvernare de dreapta în jurul PNL-USR, aceste partide par acum depășite de situație și lasă impresia că ar fi tot în campanie electorală. Premierul Florin Cîțu dă senzația că este un intrus la Palatul Victoria și că se așteaptă în orice moment să vină cineva să îl alunge din clădire.

Iar bugetul este sublim dar lipsește cu desăvârșire! Este foarte probabil să îl aflăm mai întâi pe cel al Opoziției, o premieră pentru România, și apoi pe cel al Guvernului. Întârzierea este greu de acceptat dacă ne gândim că Florin Câțu și compania au avut tot timpul din lume să îl elaboreze. Par tot mai probabile zvonurile că nu se poate închide ușor anul bugetar anterior și  că  actualul proiect este blocat de USR care vrea mai mulți bani pentru ministerele care le păstorește. Vă dați seama că nimeni nu are nimic împotrivă ca Sănătatea să primească în condițiile pandemiei mai mulți bani  dar suspiciunile față de ministrul Vlad Voiculescu sunt mai mari ca oricând.

La acest moment, Puterea pare că așteaptă…alegerile care au trecut. Cu un Guvern cu miniștrii controversați, cei mai mulți de la USR, alianța a plecat cu frâna de mână trasă. O să amintesc doar două decizii care ne întorc cu mulți ani înapoi, un regres nepermis într-o țară UE. Ministrul Justiției, un individ care într-o țară din Vest nu ar mai fi avut o carieră politică după frauda privind locuința, s-a  concentrat doar pe desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, adică semnalul că magistrații pot să facă orice abuz fără teama că ar mai putea da seamă pentru faptele lor. A doua decizie, mai aberantă, politizarea funcției de prefect deși încă din 2007, la intrarea în UE, ne-am angajat că această funcție este  de înalt funcționar public și nu de înalt demnitar, că oricum avem destule asemenea funcții.

Așa că, dacă stăm să ne gândim, semnele nu sunt nici pe departe atât de încurajatoare cum ar trebui să fie cu o nouă guvernare. Țara fierbe, de pandemie nu am scăpat iar criza economică ne pândește, tot atâtea argumente că lucrurile pot să stea și mai rău!