Ca în orice bătălie, în cazul nostru electorală, învingătorul ia totul mai ales când el este Traian Băsescu, un „preşedinte jucător” după o autocaracterizare care a făcut epocă. Pe lângă noul mandat prezidenţial de cinci ani, foarte improbabil acum câteva săptămâni, Traian Băsescu şi-a asigurat o nouă majoritate parlamentară pentru PDL, partidul care l-a susţinut în campania electorală. Să reţinem că la acest moment majoritatea este asigurată de grupul „independenţilor”, adică dezertorii din PNL şi PSD din ultimul an, tot mai numeroşi de la o zi la alta,cei care au început-o să o dea cu grija pentru „ţărişoară” şi au trecut cu arme şi bagaje la guvernare.
Într-o perioadă foarte scurtă de timp vom avea un guvern cu o misiune clară, aceea de salvare a României din gaura economică în care ne-a adus criza dar şi incompetenţa clasei politice indiferent de culoare. Din momentul în care am depăşit momentul electoral, toate eforturile ar trebui să se concentreze spre ieşirea din criză, deşi de pe acum se anticipează tensiuni în rândul partidelor învinse. Dacă la PNL situaţia lui Crin Antonescu nu pare foarte dificilă, acesta fiind cu multe procente peste partid, şi cu şanse reale de a creşte în viitor, la PSD grupările încep să-şi sară la gât una alteia. La acest moment, Mircea Geoană are practic zilele numărate în fruntea PSD mai ales că foarte mulţi dintre reprezentanţii acestui partid îl consideră doar pe el vinovat de eşecul alegerilor prezidenţiale. Primele atacuri au şi venit din partea grupării Mitrea şi cea a „Grupului de la Cluj”, marginalizate de Mircea Geoană în ultima perioadă.
Nici la Gorj situaţia din PSD nu este mai liniştită, deşi scorul electoral înregistrat de partid a fost unul pozitiv. De data aceasta nu avem parte de o bătălie pentru şefia filialei, asigurată cu succes până acum de Ion Călinoiu şi Florin Cârciumaru, ci de o mişcare de genul „scapă cine poate” a primarilor de localităţi. Informaţii pe surse ne spun că mai mulţi primari ai acestui partid sunt pe lista de aşteptare la PDL deşi nu i-a chemat nimeni. În mişcare bunele oficii par să le facă anumiţi consilieri judeţeni care nu pot pleca din pricină de pierdere a mandatului. Interesantă este poziţia „lupilor tineri”, unii cu probleme cu justiţia, care mai săptămâna trecută împărţeau funcţii iar acum se comportă precum cangurii, băgând capul în nisip.
Ne permitem să lansăm chiar câteva previziuni privind viitorul acestui partid la nivelul judeţului. Vom asista la o restructurare a organizaţiei de la Gorj prin trecerea spre partidele aflate la guvernare în special a unor primari dar şi a unor specialişti din deconcentrate, pe de altă parte la o abandonare a politicii active de către unii aleşi locali PSD. Dacă declaraţia primarului Florin Cârciumaru rămâne valabilă, Ion Călinoiu îşi va păstra poziţia de principal lider al Opoziţiei la Gorj, aşa cum s-a văzut în campania electorală. PSD-ul riscă acum, dacă reprezentanţii săi de la Gorj nu vor avea înţelepciunea necesară, să piardă rolul de principal partid la Gorj aşa cum îl are de 20 de ani.