Războaiele lui Morega

Loading

Cornel ŞomâcuLiderul Opoziţiei gorjene, de jure pentru că se află în fruntea filialei singurului partid de opoziţie din Gorj cu acoperire parlamentară şi de facto deoarece este extrem de vocal cu adversarii politici, inclusiv din propriul partid, Dan Ilie Morega rămâne un personaj extrem de căutat de presa locală. Că spune lucruri interesante sau mai puţin, că îl desfiinţează pe un adversar politic, că laudă pe cineva, e adevărat că mult mai rar, deputatul gorjean e prezent în presă şi, nu de puţine ori, înjurat. Ziarele vând în momentul când îl au în prim-plan, la pozitiv sau la negativ, pe omul politic gorjean, de aici interesul major. Rămâne un punct de reper de care trebuie să ţină cont, deopotrivă, adversarii politici şi oamenii din propriul partid.
În ultima perioadă i-au contestat autoritatea mai mulţi lideri din propriul partid dar nimic de luat cu adevărat în seamă. Ex-deputatul Pantelimon Manta şi ex-prefectul Victor Banţa, cei care au apărut în presa ultimelor zile,  au tot atâtea şanse de a-i pune în pericol poziţia în partid la fel ca şi Emil Boc de a-i da ordine lui Traian Băsescu. Nu au anvergură politică iar despre cea electorală să nu mai vorbim, unii mai răi ar putea spune că nu reuşesc să-i convingă să vină la vot nici pe cei din familie. Din această perspectivă nu poţi să lupţi cu un Dan Ilie Morega, ales deputat şi bine apreciat de centru atât pentru prestaţia parlamentară cât şi pentru rezultatele filialei locale.
Dar acestea sunt lucruri cunoscute, motivul acestor rânduri fiind anunţata măsură de a sancţiona o serie de consilieri locali şi viceprimari pentru lipsa de activitate politică. Morega aduce în discuţie o problemă întâlnită şi la celelalte partide, consilierii locali au de cele mai multe ori un rol decorativ în Consiliul Local iar implicarea lor politică se rezumă la încasarea indemnizaţiei timp de patru ani. În momentul când sunt zguduiţi, când partidul le cere performanţă sau îi trimite acasă, respectivii aleşi vor fi mai atenţi cu propria prestaţie şi, implicit, cu activitatea politică în general. Pentru un lider politic de filială este un curaj nebunesc să dai afară consilieri, mai ales că se cunoaşte faptul că în alegerile locale de cele mai multe ori contează mai mult omul decât partidul. Mai arată însă şi un partid bine organizat care poate înlocui 20-30 de consilieri în judeţ fără ca filiala să piardă electoral şi organizatoric, ba poate să capete consilieri mai implicaţi.
Dan Ilie Morega ştie un lucru foarte bine, care pe Băsescu l-a făcut preşedinte, trebuie să ai permanent războaie politice iar prieteni foarte puţini. În politică există colegi şi adversari, cinstiţi sau certaţi cu legea, care niciodată nu trebuie ţinuţi în braţe când greşesc. Rămâne de văzut cât de lungi vor fi războaiele deputatului gorjean şi cu ce rezultate la apropiatele alegeri prezidenţiale dar reţeta l-a slujit totdeauna pe Traian Băsescu.

One Comment on “Războaiele lui Morega”

Comments are closed.