De la prioritățile guvernanților la înjurăturile beneficiarilor

Loading

Cu siguranță, PSD-ul-cel mai mare partid din România-nu se află în cea mai bună perioadă a existenței sale.  Nu vorbim aici de chestiunile  de imagine, cu trei premieri într-un an, cu miniștri atât de slabi încât dacă nu ar fi politicieni poate că îngroșau rândul șomerilor, cu tradiționalele greșeli de limbă română sau chinezo-japoneza servită pe post de limba engleză de diverși oficiali, ci de lucruri mult mai profunde, guvernarea pesedistă pare hotărâtă să enerveze românii și mai ales pe cei din acest partid sau simpatizanții lor. Nu știm dacă nu este un sabotaj organizat marca Ponta sau doar prostie cât cuprinde iar argumentele ne stau la îndemână.

După cum afirma recent ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Educația și Sănătatea sunt două sectoare prioritare pentru Guvern. La fel de adevărat că în aceste sectoare gradul de antipatie la PSD a devenit foarte mare prin neghiobiile patronate de proprii lideri și mai ales prin măsuri care tensionează inutil sistemul. În Sănătate s-au mărit salariile dar angajații sunt mai nemulțumiți ca oricând.

În  Educație s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%, pentru acoperirea cresterilor salariale, pentru investitii (2 miliarde lei) – pentru implementarea unor proiecte finantate din fonduri europene in vederea modernizarii procesului de predare-invatare cu ajutorul tehnologiilor informatiilor si comunicarii, prin dotarea scolilor cu table interactive. Prin urmare, cele mai mari cresteri in suma absoluta fata de 2018 sunt la Ministerul Educatiei – cu 9,8 miliarde mai mult, crestere de 46,7%, bani alocati pentru acoperirea cresterilor salariale si pentru investitii. De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate de rechizite pentru copii din invatamantul preuniversitar. Doar că totul devine inutil când la Gorj, de exemplu, te pregătești să desființezi sute de clase de gimnaziu din mediul rural, alte zeci la liceu iar în învățământul primar ne-am întors la învățământul simultan. Deși ești la guvernare și tu, PSD, ai promis scăderea efectivelor pe clasă și creșterea cuantumului pentru costul per  elev, lucrurile nu se întâmplă iar satele noastre, afectate de exodul tinerilor spre Occident din cauza acelorași guvernanți, rămân doar cu biserica căci școala tradițională dispare.

Dar cum să te voteze lumea școlii când creezi constant doar inechități între angajați, când tu Executiv patronezi o imensă minciună cu clase suprapopulate(30-35 elevi în urban), (35-40 preșcolari grupa de grădiniță) și astfel forțezi dispariția  altor școli și grădinițe. Dar poate nici asta nu ar fi principala problemă ci altele care te fac să pierzi sistemul pentru mai nimic. Amintesc câteva pentru care ministrul Ecaterina Andronescu ar avea banii: Sporul la predarea în regim simultan  atât la grădinițe cât și la ciclul primar nu se acordă; nu se acordă sporul de suprasolicitare, spor neuropsihic, pentru personalul de conducere, directorii și membrii CJRAE, adică logopezi, psihologi, personalul didactic ș.a. În ciuda tuturor promisiunilor, nu a fost rezolvată plata sumelor stabilite prin Hotărârile Judecătorești definitive, care trebuiau acordate până în 31 decembrie 2018. Promisiunea în privința acestor plăți se referea la luna ianuarie, dar nu s-a concretizat. Un alt aspect, rămas doar la nivelul promisiunilor, se referă la indemnizația de hrană, care trebuia acordată din luna decembrie 2018, dar care se preconizează că se va acorda începând cu luna ianuarie 2019.

Cu măsuri haotice care nu ajută nici angajatul, nici performanța lui la locul de muncă, când pui la zid tot ce înseamnă conducerea învățământului  din ISJ-uri și școli, ai toate șansele să nu faci nimic bun și să năruiești proiecte valoroase. Dar poate avem și o explicație, 71 de ani e o vârstă acceptabilă doar pentru Ion Iliescu!