Prăbușire economică în Gorj, CE Oltenia trimite angajații în șomaj tehnic

Loading

Mii de salariați din județul Gorj, de la industrie la servicii și turism, și-au trimis angajații acasă. Ca dezastrul să fie complet, circa 13.000 de angajaţi din carierele de cărbune şi din termocentralele din Oltenia vor intra în şomaj tehnic, prin rotaţie, protrivit unor surse citate de site-ul www.e-nergie.ro.

Angajaţii CE Oltenia vor intra în şomaj tehnic pe o perioadă de 17 zile, prin rotaţie, de acum şi până în luna mai, o decizie finală în acest sens urmând să fie luată de conducerea companiei în această săptămână.

Intrarea în şomaj tehnic a angajaţilor se va face în conformitate cu planurile de continuitate din cariere şi din termocentrale. Pe perioada şomajului tehnic, salariile angajaţilor vor fi plătite de stat, CE Oltenia urmând să aplice pentru schema de sprijin oferită de Guvernul României tuturor companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Menționăm că, în perioada de şpmaj tehnic, salariaţii sunt plătiţi cu 75% din salariu, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie.

Potrivit aceleiași surse, pandemia de cotonavirus a condus la o scădere a consumului naţional de energie electrică, în condiţiile în care multe societăţi industriale s-au închis, iar CE Oltenia, care este al doilea producător de energie electrică al ţării în termeni de putere instalată are o cerere redusă de energie.

Compania este al doilea producător de energie al României, în termeni de putere instalată, cu patru termocentrale pe căbune și 11 cariere de lignit, în care lucrează circa 13.000 de oameni. Recent, CEO a accesat un important sprijin financiar guvernamental pentru operarea obligațiilor de mediu.