Nu cred că spun o noutate, polițiștii rutieri din România nu se bucură de o prea mare apreciere din partea conducătorilor auto. Dacă în foarte multe cazuri agenții rutieri nu își fac decât treaba, eventualele sancțiuni pentru șoferi nu au cum să fie apreciate de cei care le suportă, există prea multe cazuri de abuzuri ale polițiștilor care în numele legii forțează limitele bunului simț. Că Poliția Rutieră nu este ce pretinde s-a văzut la Gorj unde un agent de poliție a fost premiat…pentru că a respectat legea, semn că șefii știu și alte lucruri care se întâmplă în sistem.
Doar că după modelul reprezentanților Justiției care se cred cei mai deștepți și mai frumoși din România, cu ghilimelele de rigoare spunem noi, și polițiștii rutieri au devenit specialiști în toate, își dau cu părerea despre tot și toate ca ”vestitul” Godină ba, mai mult, amenință parlamentarii României când dau legi care le limitează posibilitatea de a face abuzuri. Dacă toate acestea s-ar face în folosul cetățenilor și nu al conservării unor privilegii poate că am aprecia ”vigilența” oamenilor în uniformă, e tot mai clar că avem de-a face cu a doua ipostază. Iar în țară avem tot mai multe accidente pentru că activitatea Poliției Rutiere se rezumă la radarele mobile, cele fixe nu întrunesc ”exigențele” și bănuim cel puțin motivul. Deși s-au avansat scenarii apocaliptice, le amintim că pe vremea Miliției lucrurile stăteau mai bine și radarele erau semnalizate.
Nu aș fi scris aceste rânduri dacă nu aș fi văzut pe pagina de Facebook a Poliției Române o postare ”oficială” în care se susține că aplicațiile de trafic precum Waze nu sunt 100% eficiente pentru a scăpa de amenzi. Polițiștii spun că folosesc și ei aplicația pentru a-i face pe participanții la trafic să respecte limitele de viteză. De asemenea, ei mai susțin și că detectoarele de radar nu sunt eficiente întotdeauna, iar șoferii binevoitori care îi avertizează pe ceilalți conducători auto asupra radarelor de pe drum nu au mereu dreptate și câteodată „mai glumesc”. Dacă dumneavoastră înțelegeți de ce au venit cu asemenea precizări polițiștii poate ne spuneți și nouă, noi avansăm două: ca să pară ”deștepți și frumoși”; scapă de amenzi prea mulți reprezentanți la trafic.
Poate că unii vor aprecia ”activitatea” Poliției Rutiere, alta decât cea din fișa postului, personal mă aștept ca numărul de accidente să scadă iar agentul să nu se considere superior, este clar că nu este nici prin lege și nici prin pregătire, cetățeanului participant la trafic.