RECUNOAȘTERE Un nou premiu prestigios pentru istoricul Gheorghe Nichifor

Loading

Societatea de Științe Istorice din România a decernat recent premiile pentru lucrările publicate în anul 2017. Cartea istoricului gorjean Gheorghe Nichifor-”Marea Unire din 1918. Repere bibliografice gorjene”-a primit prestigiosul premiu ”Constantin C. Giurescu”. Cartea a fost aleasă în decembrie 2017 să facă parte dintr-o serie extraordinară  de 100 de lucrări istoriografice reprezentative pentru istoria națională.

 

Profesorul Gheorghe Nichifor, cea mai importantă personalitate a istoriografiei gorjene din ultimele decenii, a primit încă un premiu pentru lucrările publicate. Astfel, cartea ”Marea Unire din 1918. Repere bibliografice gorjene” a primit Premiul Național ”Constantin C. Giurescu” al Societății de Științe Istorice din România. Înregistrăm  încă o dovadă că istoriografia gorjeană este apreciată la nivel național iar cele mai importante opere întrunesc girul unor personalități din mediul universitar și academic.

Lucrarea premiată face parte din seria ”România – Marea Unire – 1918-2018” , o  serie de 100 de cărți reprezentative dedicate  marcării celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Seria este coordonată de profesorul universitar doctor Ioan Scurtu și a fost inițiată de Editura TipoModova din Iași. Cele 100 de cărți își propun să formeze o viziune coerentă asupra evoluției istoriografiei românești, colecția fiind deschisă cu un voluminos album intitulat „România. Documentele Marii Uniri. 1918”.

Cartea semnată de istoricul Gheorghe Nichifor este accesibilă publicului gorjean în librării. Aceasta cuprinde următoarele capitole:România Mare, ideal și realitate;  Mihai Viteazul și epoca sa;  Conștiință și unitate de neam;  Unirea Țării Românești cu Moldova (1859). Domnia lui Al. I. Cuza; Obținerea prin luptă a independenței României. Unirea cu Dobrogea (1878); „Generația Marii Uniri”; Războiul de Reîntregire Națională. Înfăptuirea Marii Uniri (1918); Ciuntirea fruntariilor naționale (1940). Participarea la Războiul din Răsărit. Românii din afara granițelor.

Despre această carte, autorul ei mărturisea: ”Am vrut să-i dau un caracter de atractivitate mai profund, iar pentru cei care au scris istorie despre Judeţul Gorj, am inserat la subsol o mică bibliografie, cu puncte de vedere şi de apreciere, ceea ce nu se constată la multe lucrări, iar ordonarea am făcut-o prin cărţi, studii şi articole, pentru că articolele se scriu şi de către diletanţi, studiile de cei mai puţin diletanţi, iar cărţile se scriu mai greu, cu multă trudă. În capitolul al doilea al cărţii vorbesc despre istorici gorjeni în istoriografia românească şi universală, oameni cu greutate, cum ar fi Ion Teoteoi, specialist în Bizanţ, Constantin Buşe, în America Latină, Iulian Cârţână, în istoria Mării Negre şi a strâmtorilor, Mircea Dogaru, specialist în legendarul Vlad Ţepeş, ca şi mulţi alţii care au scris istorie şi au făcut istorie despre neamul românesc şi despre istoria universală.”