„Pofta vine participând!” – acesta a fost mesajul celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), organizată de CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică pe 10 noiembrie.
Joia trecută am participat la… Gala Premiilor Participării Publice.
Gala Premiilor Participării Publice nu este, așa cum poate v-ați gândit, un eveniment monden. Nu premiază aparițiile publice sau în mass media.
Participarea se referă la ceea ce putem face pentru cei din jurul nostru, înțelegând ca atunci când spunem că lucrăm în beneficiul comunității nu suntem nostalgicii comunismului, ci ne-am trezit la realitate și ne-am dat seama ca binele nostru personal nu poate exista izolat de ceea ce avem în jur. Sau, ca sa-l citez pe unul din colaboratorii mei ”…degeaba am eu încălzire centrală și tot ce-mi trebuie, dacă vecinul meu trebuie să ardă gunoaie în sobă, fumul ajunge și la mine”.
G3P are rolul de a atrage atenția asupra acelor oameni care sunt dispuși să-și folosească timpul, priceperea și energia pentru ca nouă, tuturor, să ne fie un pic mai bine. Asemenea evenimente ne ajută să ne amintim că nu suntem o republică bananieră, unde singurul vis e opulența opusa săraciei lucii, ci că ne place să ne considerăm civilizați.
Gala Premiilor Participării Publice înseamnă, dincolo de evenimentul de pe 10 noiembrie, munca asiduă a echipei de organizatori, munca celor care au determinat reușita proiectelor participante, efortul tuturor celor care nu se dau bătuți când vor să facă o schimbare în bine.
Sunt mândră ca am participat la Gală, ca partener al unui proiect premiat. Încă mai simt entuziasmul și emoțiile celor prezenți. M-a întristat însă lipsa de consistență a reacției din mass media. Informațiile despre G3P abia s-au strecurat printre scandaluri, violuri și știri anoste despre ”vedete” (cred că ar trebui să consultăm DEX-ul înainte de a folosi acest cuvânt, nu este încă sinonim cu pițipoancă!).
Andrei Țărnea, directorul executiv ASPEN Institute Romania, a declarat în cadrul ceremoniei G3P că ”Nu există nicio altă problemă mai mare decât indiferenţa“.
Gala Premiilor Participării Publice merită cunoscută pentru că e un exemplu bun! Ne plângem că la noi nu se întâmplă decât rele, dar atunci când, uite, se întâmplă ceva bun, evenimentul e tratat cu indiferență. Dacă am vorbi și am scrie mai mult despre lucrurile pozitive care se petrec în jurul nostru, am fi mai fericiți și ne-am respecta mai mult pe noi înșine, ca indivizi și ca nație.
Reprezentanții mass media (unii) vor spune că gustul publicului e orientat spre senzațional, că ei trebuie să vândă…Sunt sigură că ar vinde la fel de bine dacă s-ar strădui să iasă din tiparul senzațional = scandal. Atunci ar înțelege că oamenii care au puterea și voința de a face bine în jurul lor sunt cei cu adevărat senzaționali!
Dincolo de comentariile mele întristate, G3P își urmează cursul și strânge în fiecare an oamenii care pun suflet în ceea ce fac și care sunt capabili sa mobilizeze comunitățile pentru a se pune în mișcare.
Așa că, dacă aveți un proiect în care vă pasă de nevoile și năzuințele celor din jur, încurajați cât mai multa lume să participe și, cel mai important, uitați vorbele ”n-am cum sa reușesc”. Aveți exemple bune, sigur veți reuși și voi!