Victoraș, la anul vine scadența!

La sfârșitul săptămânii trecute PSD-ul a intrat într-o nouă eră, cea a unui regim de mână forte a tandemului Ponta-Șova care au impus excluderea lui Mircea Geoană, fostul lider al partidului. Dacă această decizie era așteptată și poate dorită și de alți lideri ai PSD, nu e ușor să rămâi în opoziție timp de opt ani, maniera în care s-au făcut lucrurile denotă improvizație și o poziție șubredă a actualei conduceri. Nu poți să îl chemi pe cel ”proscris” în fața unei comisii și tu să faci ședința mai devreme și să îi anunți doar sentința. Victor Ponta va trebui să se gândească că din acest moment a pornit pe un drum în care orice rezultat sub 50% al USL înseamnă ieșirea lui din politică, bineînțeles dacă nu s-au făcut ceva înțelegeri subterane chiar la Cotroceni.
Chiar dacă nu s-a spus cu subiect și predicat, în PSD există suspiciuni de trădare față de PDL și Traian Băsescu. Ca să treacă excluderea lui Geoană, Ponta și garda ”lupilor tineri” Șova, Corlățean, Bănicioiu au lăsat să se înțeleagă că acesta a făcut blat cu Băsescu. Mă gândesc că dacă la ora acesta ar fi fost informații convingătoare, acestea ar fi fost pe media. De cealaltă parte, Ponta este suspectat de relații ”oculte” cu Puterea și ultima sa găselniță ar fi cedarea Senatului doar ca să-l vadă afară din partid pe Geoană. Să recunoaștem că la acest moment pare mai atrăgător un asemenea scenariu dar e unul puțin plauzibil, cred că PSD-ul este la momentul când vrea să se răzbune pe cel care nu i-a dus la guvernare. Să înțelegem că în momentul când s-a vorbit de fraudarea alegerilor era doar o problemă că ”ai lor” au fraudat mai mult ca ”ai noștri”? Ce înțelegem acum că e că răfuielile în partid vor continua și că vor fi direct proporționale cu micirea procentelor din sondaje.
Ca simplu cetățean, când îți vorbește Victor Ponta sau oricare ”no name” din echipa lui ai un semn de întrebare. E clar că nu te vei îndrepta spre PDL sau clona UNPR, dar fără Iliescu și Năstase în PSD ai putea alege de la CV Tudor la Gigi Becali și Dan Diaconescu. Aici s-ar putea pierde cele 50 de procente ale USL mai ales că sunt foarte mulți lideri locali USL, și de la social-democrați și de la liberali, care au fost lăsați pe alături. Aceștia ar putea să rupă voturi, să saboteze USL-ul din interior iar Cotroceniul abia așteaptă să vadă una ca asta. Dacă nu cumva toate cărțile sunt deja la ”președintele jucător”!
Victor Ponta se află într-un moment în care valul îl duce spre Putere, asta dacă nu a înțeles să joace mai demult pe mize mici. Dacă va readuce PSD-ul la guvernare i se vor ierta toate, dacă nu va fi ”răstignit” în piața publică. La acest moment însă ai senzația că scandalul Geoană deraiază trenul Opoziției!