PNL, USR și PLUS și-au prezentat oficial candidații comuni la alegerile locale pentru Capitală, primul bastion pentru câștigarea alegerilor parlamentare. La Primăria Generală va fi susținut Nicușor Dan, în timp ce la sectoare PNL și USR-PLUS și-au împărțit primăriile 3 la 3 dar sentimentul tuturor este că Ludovic Orban a suferit o mare înfrângere. Bineînțeles, ca un politician versat a dat-o pe victorie: ”Dreapta modernă pro-europeană s-a unit într-un proiect comun pentru București.” Lucrurile sunt puțin mai nuanțate și arată că nu e vorba nici de Europa, nici de București, ci de calcule politice de care nu l-ai crede capabil pe Ludovic Orban la prima vedere.
În primul rând, nu cred că cineva din România cu un intelect normal crede că noi avem Dreapta și Stânga, avem doar interese nu de puține ori meschine. Și dacă ar fi să contabilizăm măsurile guvernamentale din ultimele două decenii, Adrian Năstase și Victor Ponta îl bat la măsuri ”liberale” pe Tăriceanu care își ia revanșa la cele de ”stânga”. Așa că ar fi greu să spunem despre struțo-cămila USR-PLUS că ar fi de ”stânga” sau de ”dreapta”, e orice vrea să fie dar nu Dreapta modernă sau Stânga reformată. Ludovic Orban știe asta și joacă o carte mare, curățarea Dreptei de intrușii creați în laboratoare după cum se tot spune în spațiul public.
Liderul PNL a declanșat o operațiune în trei mutări care, dacă îi iese, îi trimite pe Barna și Cioloș pe centura politicii. Prima etapă este organizarea alegerilor locale în vremuri de pandemie, fără campanie electorală, motiv de câștig doar pentru PSD și PNL, partidele cu primari mulți în funcție. A doua etapă, poate cea mai importantă, este așa-zisa alianță de la București. Cine crede că PNL-ul a ieșit înfrânt se înșeală, este o alianță pierzătoare doar pentru USR-PLUS. Mai exact, dacă Nicușor Dan câștigă este victoria PNL iar dacă pierde este ”sabotajul” foștilor colegi. Intrarea lui Traian Băsescu în luptă este reproșată tot lui Dan Barna. Luând-o pe sectoare, cât sunt bucureștenii de neinformați, e greu de crezut că o vor vota pe Clotide Armand, europarlamentar controversat, la sectorul I. La sectorul II, Radu Mihaiu este al treilea după Dan Cristian Popescu, vicele liberal trimis acasă de USR,și Neculai Onțanu-PSD. La sectorul IV, dacă actuala Putere nu îl arestează, Daniel Băluță-PSD câștigă detașat. Liberalii și-au asumat eșecul de la sectorul III în fața lui Negoiță dar au șanse la sectoarele V și VI prin Cristian Băcanu și Ciprian Ciucu.
Cea de-a treia etapă, PNL îl va repatria pe Dan Cristian Popescu ca primar la sectorul II și-l va controla pe Negoiță la sectorul III, acesta având foarte multe dosare ”în adormire”.
Desigur, socoteala lui Ludovic Orban s-ar putea să iasă ca alegerile anticipate sau alegerea primarilor în două tururi, rămâne întrebarea și acolo: care a fost pariul?