O victorie cât o înfrângere

Loading

În această săptămână, organismele europene au propulsat-o pe Laura Codruța Kovesi-fosta șefă a DNA-în funcția de procuror general anticorupție al Uniunii Europene. Aparent o victorie a României, în sensul că un reprezentant al țării noastre va deține o poziție importantă la nivel european, alegerea lui LCK este cel puțin netransparentă ca să nu spunem că ar fi ilegală, deoarece la dosar nu a existat un acord al statului român așa cum prevedea procedura. De asemenea, fostul șef al procurorilor DNA este în centrul unor scandaluri în justiția din România, are peste 70 de dosare penale deschise și o imagine proastă printre români, altfel ar fi fost aruncată în lupta electorală din această toamnă. Faptul că reprezentanții unor mari puteri europene au forțat alegerea lui LCK pare mai degrabă un rezultat al serviciilor aduse acestor țări în lupta anticorupție din România, ne referim aici la ”imunitatea” de care s-au bucurat cetățenii europeni din partea DNA, decât a rezultatelor efective din România. Suntem practic un paradox, cea mai coruptă țară cu cel mai bun procuror!

Alegerea LCK la șefia parchetului anticorupție european poate fi urmărită din cel puțin două direcții, ambele nefavorabile procurorului din România. La nivel european aflăm astfel că încă are mare influență Monica Macovei, fostul ministru al Justiției care l-a făcut pe Traian Băsescu șeful acestui sector. Mai mult, alegerea nu a urmărit eficiența activității depuse în România, ci mai degrabă interesele PPE și al grupului Macron din Parlamentul European. E un semnal clar ca lumina zilei și foarte periculos pentru toți oficialii din România, dacă ”slujiți” pe cine trebuie nu veți fi uitați! Dacă totul s-ar fi făcut transparent și s-ar fi respectat procedurile Uniunii Europene nu cred că ar fi fost o problemă, însă la cum au arătat lucrurile a părut că selecția este un dictat și asta nu dă bine în nici o împrejurare. Nu doar că suspiciunile de corupție la nivelul UE pot să crească dar avem dovada că organismele europene nu dau o ”para chioară” pe Justiția din România.

Cealaltă fațetă a problemei este și mai interesantă, PNL și USR și-au pus-o la ”butonieră” pe Kovesi ca o mare victorie. Ar fi interesant să ni se explice de ce este o victorie a PNL, pentru activitatea depusă în slujba legii sau pentru ”protejarea” foștilor lideri PDL de rigorile legii? Nici pentru USR nu este clar de ce ar fi o victorie din moment ce reprezentanții acestui partid  nu au considerat-o suficient de bună să meargă la Cotroceni! Dar tot nu se prea înțelege de ce se bucură niște partide că a fost ales un procuror? Simplu, este o alegere politică iar LCK a fost totdeauna un politician și nu un procuror. Ce este clar după această numire, Justiția din România a suferit o nouă înfrângere iar LCK va fi ”albită” la ordin. Deci, cine mai crede că actul de justiție din România se face pe bune?