La moartea ideii de Regalitate

Loading

 

În istoria acestor meleaguri, Monarhia a jucat un rol deosebit de important timp de aproape  un secol. Grație eforturilor monarhilor germani, secondați cu succes de ”dinastia românească” a Brătienilor, am avut România independentă și unificată acum o sută de ani. Ne place sau nu să recunoaștem, monarhii români nu s-au ridicat la înălțimea predecesorilor, unul pentru că era dominat prea mult de camarilă iar celălalt pentru că nu a avut timp să simtă că este rege. Regalitatea românească a fost o instituție care a rămas în mentalul colectiv și în postcomunism pentru că personalitatea regelui Mihai a învins timpul, din păcate nu și posteritatea. În decembrie 2017 o țară întreagă își plângea fostul suveran, 10 luni mai târziu instituția confiscată a Casei Regale a ratat șansa de a se menține între opțiunile românilor. Românii regaliști, atâția cât sunt ei, au acum de ales între Margareta Duda, întâia născută a regelui Mihai, și prințul renegat Nicolae, întâiul născut bărbat în familia regală a României după decenii de încercări. Așa cum a gândit-o și regele Mihai la vremea când nu era prizonierul unor interese economice și politice, prințul Nicolae a fost văzut la un moment dat ca viitorul dinastiei.

Ultima zi de septembrie 2018 a adus nunta tânărului prinț Nicolae cu aleasa inimii sale în locuri simbolice pentru trecutul familiei regale(Sinaia). Margareta și Radu Duda, ”viitorul” Regalității din România, au stat departe de eveniment pe motiv că l-au exclus cândva pe Nicolae de la succesiunea regală. Lăsând la o parte faptul că familia Duda s-a temut de reacția publicului prezent în număr mare la eveniment, aceasta nu reprezintă nimic pentru trecutul și prezentul României. De viitor nici nu poate fi vorba, Margareta are aceeași vârstă cu regele Mihai la Revoluție, și este greu de presupus că românii i-ar da vreodată coroana și pentru că este femeie și pentru că are o anumită vârstă. Parlamentul României, dacă se va afla vreodată în postura  de a alege un suveran, poate să aleagă la fel de bine pe prințul Charles al Marii Britanii sau pe Nicolae al României. Greu de închipuit că românii vor mai avea vreodată opțiunea Regalității dar ar trebui totuși să știm că tradiția alegerii a fost întotdeauna pe linie masculină iar Radu Duda este un cetățean, soț  al unei cetățene fără drept la tron.

Pe valul compasiunii și simpatiei de la finalul anului trecut, Margareta și Radu Duda nu au fost priviți nici un moment  ca o variantă pentru România. Căsătoria prințului Nicolae putea fi ocazia ca cei doi să arate că și-au înțeles rolul, acela de a păzi coroana pentru vremuri mai bune, lucru ce nu s-a întâmplat. Cei doi nici nu au deschis invitația trimisă, la fel ca celelalte fiice ale regelui Mihai, dar gestul este irelevant pentru români. Mai ales după acest eveniment, România nu trebuie să finanțeze o instituție a Casei Regale. Desigur, în particular avem Margareta și Radu Duda, Paul și Lia Lambrino și…prințul Nicolae dar acestea sunt subiecte mondene, irelevante pentru soarta țării.

 

 

One Comment on “La moartea ideii de Regalitate”

  1. Mai precis vreo 70 de ani de regalitate,”domnia” nu-i ca ”regalismul”…Regalismul in Romania a fost compromis ireversibil,dupa ce Carol al doilea a parasit pt.a doua oara tronul Romaniei…el a reusit sa faca terci democratia romana,atat cat era,dizolvand partide ,parlament si chiar bugetul tarii ,asta din urma transferandu-l in stare lichida ,in tari neutre cu regim fascist..jaful pe care asta l-a facut in Romania ,cu ajutorul a doi industriasi ai vremii,n-a fost egalat decat de jefuitorii postdecembristi…un rol important in satisfacerea mofturilor acestui monarh,l-au avut marii lideri de partid interbelici,care au inchis ochii la dictatura,evident carlista…ulterior acestia au fost considerati ”elite”,dupa instaurarea dictaturii comuniste…faptul ca aceste elite bagasera Romania intr-o criza politica fara precedent,fusese uitat …..din cauza lasitatii si iresponsabilitatii lor,Romania a pierdut teritorii mai mari decat cele impuse de tratatul Ribentrop-Molotov…au preferat ca sa-l aiba drept scut pe regele Mihai,neuitand sa carteasca cat de mult este ”dispretuit”regele de conducatorul statului,I.Antonescu…regalitatea a avut si partea ei luminoasa…da,da, Regina Maria,Marea Unire i se datoreaza 50%…dar si Romania a avut grija de ea ,a dotat-o cu avere prin devotamentul plin de dragoste al lui Bratianu…regalitatea este un subiect inchis pt.o Romanie aflata in granitele de astazi…oasele regale care tot se agita pe aici,pe acolo,par sa confirme existenta fantomelor istoriei…sa nu uitam prin Romania, deja mai exista si alte forme de regalitate,aflate in stare de functionare si stadiul de exploatare…

Comments are closed.