Tabără de artă plastică și literatură dedicată memoriei Unirii

 

În perioada 1 – 7 octombrie 2018, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj organizează o Tabără de artă plastică și de scriere creativă dedicată memoriei Unirii, concepută ca un prilej de dialog şi de schimb de idei între creatori şi între aceștia și public, constituindu-se, în acelaşi timp, într-un prilej de încurajare a creaţiei tinerilor scriitori și artiști plastici.

Proiectul „Infocentenar – Eroi pe Calea Eroilor este implementat de Consiliul Județean Gorj prin Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul CENTENAR. Obiectivul său este să readucă înaintea noastră eroi ai Primului Război Mondial, cunoscuți, dar și pe cei care nu poartă nume sonore, oameni care au ales să se sacrifice pentru noi, românii de astăzi și se adresează tinerilor cu scopul de a valorifica și disemina memoria istorică a comunității  contribuind la formarea și exprimarea identității naționale.

2018 vine cu o încărcătură istorică specială – sărbătorim prima sută de ani ai României în forma cunoscută de astăzi. Este o ocazie specială în care putem oferi tinerei generații repere din trecut, care să dea un sens viitorului. Aceste repere însă, au nevoie să fie traduse într-un limbaj nou, digital, accesibil și dorit de tinerele generații. Putem conecta o lume veche, dar foarte importantă pentru noi, cu o lume nouă care se proiectează din ce în ce mai mult în viitor. Puterea de a merge înainte vine dinspre viitor, dar echilibrul vine din trecut.

Pentru inspirația participanților la Tabăra de creație pornim de la un moment istoric reper: Lupta de la podul Jiului, desfășurată în Campania din anul 1916, acțiune militară care a avut loc în prima bătălie de pe Valea Jiului și în care înaintarea forțelor Puterilor Centrale a fost stopată de forțele române din Divizia 11 Infanterie alături de cetățeni ai orașului Târgu Jiu.  Acestui prim moment istoric din construcția României Mari îi este dedicat  Ansamblul Monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși. Suntem convinși că în mediul gorjean, privind de aproape locurile în care s-au adus jertfe în războiul pentru întregirea neamului românesc, se pot scrie încă povești despre eroism, despre oameni curajoși, altruiști, despre oameni simpli și despre oameni care s-au distins în luptă, iar creatorii invitați vor reuși să facă din nou nemuritoare aceste fapte pentru tinerii de astăzi.

Proiectul are și o importantă componentă dedicată implicării comunității locale. Cu ajutorul bibliotecarilor publici din județ vom documenta toate monumentele eroilor ridicate după sfârșitul Primului Război Mondial și vom înscrie numele tuturor celor care s-au jertfit pentru idealul de unitate națională într-o Listă a eroilor gorjeni ce va fi pentru prima dată așezată acolo unde îi este locul, pe Calea Eroilor din Târgu Jiu, în sediul Bibliotecii Județene “Christian Tell” Gorj.

Toate rezultatele obținute din tabăra de creație, Lista eroilor gorjeni, traseele culturale, alături de alte conținuturi relevante vor fi transpuse în format digital și accesate prin intermediul unui Info-chioșc ce se va amplasa în holul Bibliotecii Județene “Christian Tell” Gorj. Vom realiza astfel un monument virtual care să îi mențină încă vii în memoria noastră pe cei care s-au jertfit pentru patrie. Căci cei care au plecat dintre noi, pot încă să trăiască, dacă noi nu îi îngropăm a doua oară, ci îi invităm să ne spună din nou și din nou povestea lor. Așa nu vom uita cine suntem și nici ce vrem să rămânem!