Cronica unui eșec  previzibil

Loading

România se află într-un abis al democrației, unii dintre cetățeni au părăsit țara fără gând de întoarcere iar alții, trei milioane, nu au reușit să își susțină la vot propria inițiativă. Lăsând la o parte interesele politice din spatele acestui referendum, e tot mai clar că toată clasa politică și-a pierdut credibilitatea în fața electoratului. În momentul când liderii principalelor partide politice fac apel la electorat să meargă la vot și acest lucru nu se întâmplă înseamnă că nu avem nici guvernare și nici alternativă credibilă. O să dezamăgesc pe câteva persoane care se dau mari ”intelectuali” și ”analiști”, a sta acasă e o dovadă de lașitate și nu de opțiune democratică. Pentru dascăli, indiferent de nivel, ar trebui să fie mai greu să le explice propriilor elevi cum stă treaba cu neparticiparea voluntară la vot în condiții de democrație dar la ce înseamnă învățământul românesc în prezent, este chiar ultima problemă.

Este un eșec al Bisericii Ortodoxe Române, asupra căreia se desfășoară în ultimii ani o campanie susținută de compromitere, dar și al celorlalte biserici creștine minoritare. Un popor care nu se mai mobilizează nici la apelul Bisericii, nici la apelul Politicului, este clar că și-a pierdut reperele. Sau, mult mai grav, milioane de români au putut fi manipulați cu ușurință că acest Referendum îl eliberează pe Dragnea sau că nu ar fi necesar să se desfășoare.  Singurul stat din Uniunea Europeană cu un președinte de altă origine decât nația majoritară, dar cu politicieni gen Cioloș și alții ca el, România poate să schimbe acum în orice clipă Codul Civil printr-o simplă ordonanță de urgență. În mod practic, rezultatele Referendumului pot fi interpretate, în pofida rezultatelor unor sondaje, că mare parte dintre români încurajează familiile de același sex. Românii au devenit astfel printre cele mai liberale popoare din Europa pe o carență crasă de informare și, mai ales, pe înghițirea prea ușor a știrilor false. Lucrul acesta este tot mai posibil la orașe unde românii au acces facil la rețelele de socializare.

După ce a fost culpabilizată pentru evenimentele din 10 august 2018, Diaspora nu s-a ridicat nici acum la înălțimea evenimentelor. Cei care se îngrămădeau acum patru ani să ni-l dea pe Klaus Iohannis președinte, au ajuns la vot în număr nesemnificativ deși aveau și opțiunea unui vot negativ. Atunci când partidele nu s-au implicat să-i ”intereseze” pe cei din Diaspora, rezultatul a fost dezamăgitor. Greu de crezut ideea de pe Internet că românii ar fi aderat în număr mare la minoritățile sexuale. Cel mai probabil  e doar dezinteresul celor plecați pentru treburile din țară, lucru ce se schimbă brusc în anii electorali din rațiuni pe care putem doar să le bănuim.

În aceste condiții era foarte greu ca un Referendum să treacă, să nu uităm că partidele nu și-au folosit logistica și nu au existat nici ”generoșii” care să fi adus lumea la vot dezinteresat. Acuzațiile aduse de ”Coaliția pentru Familie”, absolut întemeiate, vorbesc de un boicot al partidelor politice. Boicot sau neputință, eșecul era mai previzibil decât am putut să anticipăm în aceste zile. Problema nu este eșecul referendumului, ci a ce va urma după acesta. Un lucru este sigur, PSD-ul este în cădere dar PNL-ul, PMP-ul și ceilalți nu pot emite pretenții la guvernare. Asta într-o țară cu oameni normali, în una bananieră putem avea orice altceva.