Lupta cu birocrația

De la Băsescu citire, există o presă ostilă bugetarilor din România pe ideea cu individul slab care îl ține în spate pe cel gras, vă aduceți aminte imaginea plastic cu privatul și bugetarul. Că lucrurile nu stau chiar așa, că privatul de la noi-multinaționale și firme românești-e mai tare decât statul anemic e cu totul altă discuție  La rândul lor, bugetarii din România se împart în mai multe categorii iar unii  au salariile și privilegiile atât de mari încât denumirea ”de lux” este întemeiată. Prima concluzie însă, în orice țară din lume bugetarii există iar nivelul lor de pregătire este mult peste media sectorului privat.

Medici și profesori, angajați în ministere, primării și agenții, Armată, Poliție și servicii secrete, nici un stat normal la cap nu poate renunța la acești salariați pentru că se blochează toată activitatea. La fel de adevărat, dacă cifrele sunt reale cu 1,4 milioane de bugetari, este loc de reduceri pentru că foarte mulți români au plecat din țară și nu contribuie la bugetul țării. Problema mare a sectorului bugetar este însă birocrația importată din Uniunea Europeană și care atinge cote aberante. Zecile și sutele de proceduri sunt doar o maculatură care justifică posturi și țin în viață afacerile unor firme, care întâmplător sau nu, cu asta se ocupă. Organele de control financiar ale statului au constatat în ultimii ani cum sute de milioane de lei se scurg anual pe astfel de proceduri pe care nu le citește nimeni. Ca simplu salariat bugetar să întocmești sute sau mii de pagini de proceduri este o pierdere de timp generalizată în România, despre care nu se vorbește.

Bunăoară, cadrele didactice au de întocmit într-un an colateral activității didactice sute de pagini de documente. Dacă mai punem la socoteală și planificări, teste, rapoarte, diagnoze etc., etc., vorbim de un volum imens de lucru care în loc să ajute, de cele mai multe ori afectează prestația didactică. Atunci înjurăm profesorii, înjurăm medicii sau orice alt angajat la stat dar nu știm că birocrația românească i-a complicat viața. Bineînțeles, am vorbit aici la modul ideal de oamenii care își fac treaba, există însă și extrem de mulți bugetari care sunt rudă cu cine trebuie sau fac parte din partidul care trebuie. De regulă aceștia sunt șefi și discuția poate merge mai departe. Sursa de bază a birocrației, Ordinul  nr. 600/2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entitățiiilor publice, prin care este constituită comisia de monitorizare, coordonare și îndrumare metdologică a dezvoltării sistemului de control managerial și aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei pentru monitorizarea, coordonarea și îndrumarea metodologică a dezvoltării sistemului de control intern managerial. Dacă nu pricepeți nimic nu este bai, sunt doar vreo 70 de proceduri a 15-20 de pagini fiecare și tot așa!

Ca să fim mai eficienți e nevoie de o reducere a birocrației. Mai nou, când se duc în control la diverse entități private, organele statului cer…proceduri și fenomenul se amplifică.

One Comment on “Lupta cu birocrația”

  1. ”pregatirea unui bugetar este cu mult deasupra unuia din sistemul privat”…domnule profesor antimateria nu a fost descoperita de vreun bugetar al Primariei New York sau Targu Jiu,care intamplator pusese in tigaia de la serviciu la fript atomi de hidrogen sau Litiu..nici radioactivitatea nu a fost descoperita la liceul din Turburea sau aiurea…un singur bugetar din lume a dorit sa fie bugetar pt. scurt timp ,pentru a nu muri de foame in timp ce a elaborat teoria relativitatii restranse…un alt nebugetar a preferat sa sape santuri prin America pt. a reconstrui propriul laborator care arsese din temelii…el refuzase orice angajament in sistemul bugetat al SUA ,mandria lui de istroroman nu-i permitea trandaveala pe spinarea statului…stiu un fizician roman prin Nordul Americii ,evident el lucreaza la privat de vreo 35 de ani,a carui pasiune este Istoria Romaniei …. timp de decenii el a sacrificat concediile si multi bani pt, studiul istoriei propriului neam…studiile sale vor fi tiparite vor peste cativa ani…nivelul lui de cunoastere documentat este sigur cu mult peste nivelul de cunoastere al multora din angajatii sistemului bugetar romanesc de profil….

Comments are closed.