ARHIVE Scurt istoric al stadionului din Târgu Jiu

În ultimii ani mai multe cluburi din România au renunţat la arenele tradiţionale şi au ridicat construcţii noi. Stadioanele au devenit din ce în ce mai mari şi mai complicate, integrate noilor peisaje urbane. Printre noile stadioane se numără şi cel din Târgu Jiu, care a fost construit pe amplasamentul vechiului stadion.

În documentele de arhivă create de Primăria Oraşului Târgu Jiu, aflate spre păstrare permanentă la Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale se găsesc informaţii privind iniţiativa realizării unui stadion în Târgu Jiu încă din perioada interbelică.

Printr-o adresă înaintată Primăriei Oraşului Târgu Jiu în anul 1937, Institutul Superior de Educaţie Fizică, care urmărea mişcarea sportivă de educaţie fizică din ţară, dorind să aprofundeze condiţiile în care se practică unele sporturi, îndeosebi fiind interesat de stadioane şi bazine de înnot, solicita completarea unor fişe cu informaţii referitoare la stadion şi bazinul de înnot care urmau să fie trimise Institutului Superior de Educaţie Fizică.

În fişa referitoare la stadion întocmită de Primăria Oraşului Târgu Jiu se arăta că în Târgu Jiu nu exista un stadion, dar la cererea repetată a Subinspectoratului Pregătirii Premilitare Gorj, Primăria a pus la dispoziţie un teren liber, aproape în mijlocul oraşului, lângă parcul oraşului, pentru a se construi un stadion model care se afla în lucru la data respectivă. Terenul respectiv în suprafaţă de aproximativ 6 ha, a fost pus la dispoziţia Subinspectoratului Pregătirii Premilitare Gorj cu condiţia ca stadionul sportiv să fie la dispoziţia tuturor şcolilor. În proiectul pentru realizarea terenului de fotbal mai erau prevăzute 2 terenuri pentru volei, 1–2 terenuri pentru baschet şi 2–4 terenuri pentru tenis. Se mai preciza că pistele de jocuri vor fii din pământ natural, pistele de alergări să fie amenajate cu zgură, iar cele de tenis cu nisip.

De asemenea se mai prevedea ca în timp să se facă un vestiar pentru 100 de persoane, o sală de duşuri şi o sală de masaj.

Prin adresa nr. 3099 din 15.IX.1937, Subinspectoratul Pregătirii Premilitare Gorj solicita sprijinul Primăriei Oraşului Târgu Jiu pentru a se termina stadionul sportiv, la care se lucrase destul de mult.

Tot în fondul arhivistic ”Primăria Oraşului Târgu Jiu” se regăseşte un proiect din anul 1963 privind executarea de reparaţii capitale şi extinderea tribunei de spectatori a stadionului. În memoriul justificativ se preciza că stadionul avea improvizată o tribună cu o capacitate de 300 locuri şi care nu îndeplinea condiţiile tehnice ce se cereau unei tribune de spectatori pe un stadion sportiv.

Oraşul Târgu Jiu fiind în plină dezvoltare, depăşind numărul de 30.000 de locuitori şi care era în continuă creştere, iar sportul cu balonul rotund având foarte mulţi suporteri în oraş, lucru concretizat şi prin numărul de 4000–6000 de spectatori la un meci de fotbal, era necesar a se construi o tribună conform normativelor în vigoare.

În proiectul de execuţiei a tribunei de spectatori, se preciza că un tronson avea 12 m. lungime cu un număr de 7 şiruri de bănci cu locul de bancă de 45 cm. pentru un spectator, capacitatea unui tronson fiind de 170 de persoane.

În devizul pentru extinderea tribunei s-a prevăzut ca în anul 1963 să se execute 5 tronsoane, cu o capacitate totală de 850 locuri.

În 2005, odată cu promovarea echipei locale ”Pandurii Târgu Jiu” în Liga 1, administraţia locală a renovat complet stadionul. A fost extinsă tribuna I, pentru a putea primi mai mulţi spectatori, au fost montate  încă 2500 de scaune din plastic, a fost refăcut gazonul, a fost modernizată pista de atletism, tabela de marcaj, au fost îmbunătăţite condiţiile la vestiare, la masa presei, a fost mărită capacitatea parcării din incinta stadionului, terenul 2 a fost adus la o stare acceptabilă pentru desfăşurarea antrenamentelor, iar în anul 2007, stadionul a fost dotat cu nocturnă.

În anul 2015 s-a luat hotărârea ca  stadionul să fie demolat pentru a fii construit un nou stadion cu o capacitate de aproape 12.500 de locuri, care să îndeplinească condiţiile UEFA.

Lucrările propriu-zise la noul stadion sunt finalizate de aproximativ doi ani, în prezent fiind pe ultima sută de metri lucrările exterioare de pavare a aleilor împrejmuitoare şi amenajarea peisagistică a zonei, urmând ca stadionul să fie omologat pentru meciuri din Liga 1, dar şi pentru jocuri de cupe europene.

Dan Băluțoiu