La Târgu-Jiu s-a inventat în ultimii ani o nouă meserie, cea de patron de apartamente de închiriat fără acte legale. Sunt cel puţin câteva mii de chiriaşi care plătesc de la 100 de euro pe lună pe cameră până la câteva sute dar banii se duc la proprietari neimpozitaţi. Doar 2100 de proprietari din Târgu-Jiu din câteva zeci de mii îşi declară în prezent veniturile şi sunt impozitaţi cu 16 %. Autorităţile nu par să fie conştiente de amploarea acestui fenomen deşi prin controale el ar putea ieşi în evidenţă cu mare uşurinţă. Ca să vă daţi seama ce înseamnă închirierile la negru, luaţi orice publicaţie cu anunţuri de mică publicitate sau urmăriţi pe cele electronice.
În ultimul timp, autorităţile nu ştiu ce să mai facă ca să aducă bani la buget. Apar idei din ce în ce mai fanteziste privind impozitarea dar se ignoră cu bună ştiinţă surse importante de bani cum ar fi închirierile de locuinţă. Specialiştii revistelor economice apreciază că această piaţă a închirierilor, cu acte sau nu, se ridică la cel puţin o treime din totalul fondului de locuinţe existent. Procentul celor care fac acte de închiriere la nivel de ţară este practic nesemnificativ.
Puţini gorjeni închiriază cu acte în regulă
Potrivit legii, prin derularea operaţiunilor de închiriere a unor suprafeţe locative se realizează de fapt transmiterea dreptului de folosinţă de la proprietarul spaţiului către chiriaş. Doar că la noi nu se fac acte scrise mai ales de teama fiscului. Dacă imobilul supus închirierii are destinaţia unui spaţiu de locuit, principalul act normativ care reglementează închirierea locuinţelor este Legea nr. 114/1996 – Legea locuintei.
Contractele de închiriere se înregistrează la Administraţia Finanţelor Publice în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, indiferent de locul unde se afla imobilul închiriat. Pentru incheierea acestor contracte sunt necesare urmatoarele acte: contractul de inchiriere in 3 exemplare; extrasul de carte funciară nu mai vechi de 15 zile sau copia dupa cartea de identitate pentru bunurile imobile; copiile actelor de identitate ale proprietarilor; copia codului unic de inregistrare fiscala, daca proprietarul este persoana juridica; declaratia de venit estimativă completata de fiecare coproprietar. Contractele de inchiriere trebuie inregistrate in termen de 15 zile de la semnare. În Târgu-Jiu doar 2100 de persoane au înfruntat tot acest calvar birocratic pentru a încheia contractele de închiriere în mod legal.
Impozitarea, principala problemă
Pentru că invocam legea, să spunem că la art. 61 din Codul fiscal se stipulează că „veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt venituri în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile sau imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal”. Acestea se impozitează în cote forfetare, astfel: 25% din valoarea venitului este scutit de impozit, iar pentru restul de 75% se plăteşte cota de 16%.
Târgujianul descurcăreţ şi-a tras chiar mai multe locuinţe pe care acum le închiriază pe sume considerabile fără să dea un leu impozit. Valeriu P. este unul dintre cei care profită de portiţele legii, are trei apartamente pe numele său şi al soţiei şi încă două pe numele celor doi copii aflaţi în Canada. El nu face un secret din această îndeletnicire : « Eu stau acum la ţară că sunt pensionar şi am toate cele cinci locuinţe închiriate. Acum e mai greu că nu are lumea bani dar cu tot mă duc la 1000 de euro pe lună fără nici o cheltuială, pentru că chiriaşii îşi plătesc tot ce consumă. Să ştiţi că ştiu şi pe alţii, oameni cu obraz subţire din Tismana care au locuinţe închiriate dar au lăsat la îîntreţinere doar o persoană. Cel mai bine se închiriază pe Centru, anul trecut luam 500 de euro pe un apartament de trei camere, acum am găsit doar la jumătate şi preţurile coboară că sunt unii lihniţi care lasă din preţ «.
Irina V.-studentă -ne-a spus că ea locuieşte la Târgu-Jiu în gazdă cu alte fete în zona Victoriei II. În cele trei camere locuiesc 7 persoane care achită lunar câte o sută de euro plus cheltuielile fără acte legale. Dacă vrei să faci acte nu găseşti locuri de închiriere pentru că nimeni nu vrea să facă acte şi să plătească impozit. Se pot găsi şi preţuri mai mici dar condiţiile sunt deosebit de proaste.
Pe zone, Târgu-Jiul are preţuri la închirieri de locuinţe de la 50 de euro/lună/cameră la periferie-zonele CAM, 9 Mai, Drăgoieni-şi până la 300-500 euro la aceeaşi raportare în zonele centrale, locuinţe mobilate. De cele mai multe ori aceste sume se împart între mai mulţi locatari.
Evaziunea la ea acasă
Dacă acceptăm părerea specialiştilor imobiliari că circa 1/3 dintre locuinţele din mediul urban sunt închiriate la nivel de ţară, la Târgu-Jiu doar apartamente sunt vreo 23 000, adică circa 7000 aduc venituri neimpozitate. Cu un venit mediu de circa 200 de euro lunar pe locuinţă rezultă lunar peste 50 de miliarde de lei şi circa 700 de miliarde anual care scapă fiscului. O socoteală simplă ne spune că sunt cel puţin 100 de miliarde de lei anual pe care nu îi încasăm doar la Gorj. Poate că cifrele noastre vi se par fanteziste dar acestea sunt corelate foarte bine cu numărul de elevi, studenţi şi salariaţi de la nivelul Municipiului care se presupune că stau în chirie. Doar ceva peste 3000 de persoane au viză de flotant pe Târgu-Jiu, multe dintre acestea obţinute tocmai pe baza celor 2100 de contracte de închiriere înscrise la fisc.
Specialiştii din Finanţe spun că aceste calcule sunt extrem de relative dar sunt de acord că sunt în joc mari sume de bani care ar putea fi scoase la iveală ca o protecţie pentru proprietar, paza împotriva distrugerilor, şi chiriaş care ar avea aşa şi drepturi, nu doar obligaţii şi ar mai putea să îşi deducă şi chiria din impozitul pe venitul global.
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu spun că nu au nici o evidenţă a locuinţelor închiriate dar recunosc că există câteva mii de cereri pentru locuinţe prin ANL sau terenuri. Nu este greu de imaginat că tinerii respectivi plătesc sute de euro lunar evazioniştilor locali pentru că administraţiile locale nu fac faţă cererilor de locuinţe.
Profesorii şi lăutarii în topul evazioniştilor
Şi alte categorii de persoane ocolesc cu nonşalanţă fiscul la Târgu-Jiu. Doar 10 profesori s-au autorizat pentru meditaţii deşi ştim cu toţii că acestea se fac de la clasele primare, ce să mai vorbim de gimnaziu şi liceu. Până şi la lăutari, la peste 1000 de nunţi anual, fiecare cu lăutarii necesari, avem doar şase cu acte la fisc. Fără să calculăm prea mult, sunt alte miliarde bune care ocolesc fiscul. În acest timp, alţi gorjeni plătesc sume mari la fisc la venituri modeste faţă de cele invocate. Alo, domn Pogea, te aşteptăm cu replica !