Dacă ar fi să ne luăm după disputele ”juridice” din ultimii ani din spațiul public românesc, am putea avea impresia că în România este un veritabil ”cult” pentru respectarea legii și că acte normative sau instituții nu sunt făcute să îi ajute doar pe unii. Sunt partide care și-au făcut program din astfel de lucruri dar cum apare ocazia să exploateze lucrurile în interes particular o fac cu mare ușurință, semn că principiile și valorile anunțate sunt doar praf în ochi. De la banalii șefi de organizații locale și până la aleșii locali, județeni sau naționali, regulile sunt făcute ca să fie încălcate. Cum campania electorală din 2020 a început deja, presupunând că s-a oprit cumva după Prezidențiale, o să aflăm lucruri interesante dar și faptul că românul are memoria scurtă.
Aflăm din gura președintelui țării, care ar trebui să fie al tuturor românilor, că el și-a propus să înlăture un partid legal constituit din toate structurile de conducere ale statului. Constituția spune altceva dar politicienii noștri, indiferent de culoarea politică, își aduc aminte de aceasta doar în perioade de opoziție. În mod normal acum ar fi trebuit să ne aflăm în plin proces de cercetare a președintelui pentru asemenea declarații, nu doar că nu se întâmplă nimic dar la o bună parte dintre noi ni se pare corectă o asemenea atitudine. Cum la fel ni se pare că e normală modificarea legislației electorale cu 3-4 luni înainte de alegeri, cu intenția clară de a favoriza o tabără politică. O parte a eșichierului politic românesc își asumă organizarea de alegeri anticipate pentru că acum stă mai bine în sondaje, recunoscând practic că nu anticipează nici un moment un succes al guvernării. La mulți dintre români pare să li se pară normal, cel puțin așa ne asigură presa cu rating mic și finanțare obscură, să se întâmple lucruri în numele democrației dar la granița dintre aceasta și forțarea legii. România este departe de o democrație consolidată și pentru asta sunt vinovate în primul rând partidele politice.
România este țara unde și femeia de serviciu face politică, mai pe românește când se schimbă puterea politică până acoolo și-ar dori liderii politici ca să se meargă. Sunt partide mai noi care propăvădiesc altceva, din păcate doar la nivelul de declarații și, uneori, și acolo îi mai fură valul dar încă nu sunt la guvernare. Practic, în aceste zile schimbăm ”proștii” lor cu ai noștri, fără nici un fel de atenție măcar la păstrarea aparențelor. Deși prefectul nu face politică, azi în fiecare județ îl pune un partid din coaliția PNL-PMP, condiția fiind trecutul din PDL. Și așa se întâmplă în toate domeniile, de aici legitimă întrebarea unui internaut dacă e normal același tratament oferit de români partidulului care a tăiat salarii și pensii cu al celui care a crescut considerabil aceste lucruri? Că e memorie scurtă, că românii știu ei mai bine ce fac, că poate elitele au dispărut în disperarea tranziției, doar viitorul ne-ar putea oferi un răspuns!