Știrea momentului în învățământul românesc, cu referire la organizarea Evaluării Naționale 2023, este că niște elevi de la o școală de elită din Gorj au fost puși să stea în ordine alfabetică pe clasă și nu pe școală. Pe lângă faptul că examenul de finalizare a studiilor gimnaziale se organizează pe baza unei Metodologii din 2010, contrazisă sau perfecționată cu diverse proceduri și hotărâri, o ”junglă” legislativă pe care o străbat toate școlile gimnaziale în fiecare an școlar, Evaluarea Națională are și rolul de a sta la baza admiterii la liceu. Și de aici numeroasele pasiuni puse de părinți și elevi și chiar de presă.
Doar că la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu nu s-a întâmplat nimic ilegal și nici să afecteze interesele elevilor care susțin acest examen. Acest lucru este confirmat de ISJ Gorj și Ministerul Educației dar și de realitate. Elevii în cauză au fost supravegheați de camere video, monitorizați de profesori asistenți, iar lucrările se corectează într-un alt județ. Drept urmare, că un elev de la CNTV a avut în față și în spate un coleg de clasă sau de școală nu este deloc important și, mai ales, demn de remarcat la nivel național. E cumva din ciclul ”mult zgomot pentru nimic”! Adică CNTV a avut parte în aceste zile de o publicitate nedorită deși aici avem anual olimpici naționali și chiar internaționali.
În acest context, Ministerul Educației va veni în perioada următoare cu o nouă Metodologie în baza noii Legi a Educației. Doar că ar fi timpul ca legislația școlară de orice tip să fie mai clară și să nu dea posibilitate de interpretări. A trecut o lege controversată, contestată în zadar la Curtea Constituțională, și semnele nu sunt dintre cele mai încurajatoare. Părinții și sindicatele au contestat examenele de admitere la liceu dar autoritățile au ignorat aceste păreri și vom vedea cum va funcționa această lege.
În concluzie, deși avem încă în vigoare o lege din 2011 multiplu modificată și vom avea la promulgare o lege plină de controverse, Educația continuă să aibă un suport legislativ precar!