România este una din țările Uniunii Europene, românii se bucură de multe dintre drepturile oferite de acest statut, dar lucrurile sunt departe de a fi perfecte. Am putea spune, fără teama de a greși, că portretul românului actual este cam de genul fără taxe și impozite la stat dar cu foarte multe pretenții. De cele mai multe ori urmare a sărăciei în care se zbate sau a deprinderilor din comunism, românul încearcă să fenteze statul cu absolut orice contribuție fiscală în speranța că acesta e ”mare și tare” și nu îl vede. Și chiar acest lucru se întâmplă, România înregistrează debite uriașe la plata tuturor contribuțiilor către stat, evaziunea fiscală a firmelor fiind și aceasta foarte mare.
Exemplu cel mai neplăcut îl oferă Diaspora românească, de fapt o parte vitală din națiunea română(4-5 milioane de români cu forță de muncă), cea care dorește un rol politic tot mai important dar care nu contribuie decât în procent destul de redus la viitor. Facem abstracție aici de faptul că românii plecați își ajută proriile familii să supraviețuiască, ăsta nu este un ajutor pentru tot poporul cum se străduiesc să ne explice câțiva politicieni cretini. Dacă cifrele sunt exacte și nu sunt nici două milioane de români cu contracte de muncă încheiate în condiții legale și plătitoare de taxe și impozite în țara de adopție sau în țara natală, rezultă că statul român va avea o problemă imensă în viitor cănd cetățenii respectivi se vor întoarce acasă. Vorbim de aceiași cetățeni care acum, din teama de a plăti impozite nu au un domiciliul stabil în vest și nu se pot înscrie în Registrul electoral. Pentru toți românii care se cred absolviți de obligații dacă declară că statul este administrat prost, și poate au dreptate în această zicere, trebuie să le dăm o veste proastă, fără contribuții nu putem să cerem nimic. Cetățeanul român care vine în țară în concediu, eventual vara, va trebui să se înarmeze cu multă răbdare în viitor pentru că la Pașapoarte nu va mai sta două zile ci patru iar la Primărie și mai mult deoarece funcționarii vor fi mai puțini. Poate vom găsi o soluție de funcționare a statului în viitor punerea de taxe pe orice pentru că sunt tot mai puțini cei care contribuie la bunul general.
Toți românii ar trebui să înțelegem că dacă plătim impozite mici nu putem să avem pretenții la mai mult. Vrem autostrăzi și drumuri, spitale și școli, vrem să fim serviți decent de funcționari dar majoritatea dintre noi fac tot posibilul să evite plata pentru orice taxă și impozit. Sectorul privat, cel care strigă cel mai rău că este taxat și impozitat, este de fapt principala ”gaură neagră”. De la evaziune fiscală la încălcarea grosolană a legii, patronii profită de semenii lor pentru a fenta cel mai mult statul. La fel face și salariatul care se complace într-un impozit la salariu minim cu toate că sumele obținute sunt mult mai mari. Când se va trage linie, peste câteva decenii în cel mai fericit caz, vom constata că suntem la fel ca acum sau poate chiar mai rău.
Bineînțeles, soluția cea mai la îndemână ar fi să încercăm să fim corecți cu noi și cu viitorul. Și poate schimbarea ar trebui să vină de la politicieni care să depășească latinescul ”trăiește clipa” guvernării fără să facă nimic important pentru cei care i-au votat.