Economisiţi energia, cu casele ecologice!

Loading

ecomagazinRomânii încep să opteze pentru locuinţele din lemn, izolate fonic. Cele mai multe dintre locuinţe sunt izolate cu polistiren, material ce protejează camerele de pierderea căldurii. Constructorii spun că o izolaţie termică foarte bună reduce considerabil cheltuielile pentru încălzire în timpul iernii sau pentru aerul condiţionat vara.

Casele de lemn, avantajoase din punct de vedere energetic
Casele de lemn, avantajoase din punct de vedere energetic

În România, predomină casele ecologice construite din lemn masiv, despre care constructorii spun că sunt mai uşor de realizat şi sunt mai rezistente la cutremur. Specialiştii spun că multe dintre materialele de construcţie pentru case sunt importate din ţările Uniunii Europene. De exemplu, soluţiile ecologice cu care e tratat lemnul sunt aduse din Cehia şi Franţa.
Primul designer şi arhitect care a vorbit despre casele ecologice a fost profesorul Philip S. Wens, care, în urmă cu două secole, s-a gândit să creeze habitate umane care să fie integrate în ecosistemele naturale. Profesorul Wens a predat chiar şi un curs la Universitatea din Berkeley, în care explică cum o casă ecologică e un fel de ecosistem.
În opinia lui Wens, casa ecologică poate să fie un producător folositor în sistemul mai larg din care face parte. Pe lângă materialele speciale, o casă ecologică trebuie să aibă şi o anume orientare către soare şi o fundaţie nu foarte adâncă în teren. În mod ideal, o casă ecologică trebuie să imite un ecosistem natural, în care toate componentele să fie în conexiune.

Economie 50- 85%
Casele economice permit economisirea energiei, printr-un sistem de izolaţie termică eficientă: 0,29-0,10 W/mpk. Astfel, pot fi construite case pasive – fără consum de energie şi case cu consum foarte redus de energie termică. Prin acest sistem, costurile de încălzire, iarna, şi de răcire, vara, sunt reduse cu 50-85%. Energia e economisită şi prin izolarea instalaţiilor de încălzire şi de apă curentă. Ţevile pot fi îngropate în polistirenul pereţilor interiori sau introduse în canalele speciale ale sistemului.

Locuinţe ecologice
O societate de construcţii urbane din Oradea a ridicat în ultimii ani câteva case pe structură de lemn, care, asociate cu sisteme de încălzire economice, formează ceea ce se cheamă “locuinţe ecologice”. Ideea afacerii a apărut din necesitatea de a oferi soluţii locative superioare calitative locuinţelor din blocuri. Casele din lemn sunt construite şi locuite în Statele Unite şi ţările scandinave datorită accesibilităţii ca preţ, vitezei de execuţie şi confortului termic asigurat. Dacă sunt asociate şi cu pompele de căldură geotermale, chiar putem vorbi de o eficienţă energetică ridicată.

Avantajele caselor din lemn
Casele din lemn rezistă mult mai bine la cutremure şi necesită fundaţii mult mai reduse ca volum şi cost.
Casa din panouri: e cea mai avantajoasă financiar. În prezent e cea mai cerută pe piaţa românească, pentru că se adaptează la marea majoritate a peisajelor. Pereţii acestui tip de casă sunt realizaţi pe baza unui schelet, constituiţi din elemente de lemn, distanţate la 60 de cm, între care sunt plasate materialele izolante.
Casa din lemn rotund: există două tipuri de lemn din care e construit acest tip de casă. Unul este lemnul rotund calibrat, adică buş­teanul e prelucrat la ace­­eaşi dimensiune, iar celă­­lalt e lemnul rotund necali­brat, când buşteanul are dimensiuni aproximative.
Specialiştii spun că, datorită lemnului rotund şi a tăieturilor folosite, casele de lemn rotund sunt rezistente la orice încercare. În plus, buşteanul rotund nu necesită izolaţie.

Andreea Găinuţă

3 Comments on “Economisiţi energia, cu casele ecologice!”

  1. intradevar la inceput platim un pica mai mult la o casa eco decat ca la un obisnuita dar se merita deaorece in cativa ani daca calculam bani care se econmisec la caldura energie si apa atunci vedem ca merita investitia

Comments are closed.