O femeie de etnie romă din Târgu Jiu a reuşit nu numai să-şi depăşească condiţia, ci chiar să-i ajute pe membrii comunităţii rome din Obreja. Aceasta a devenit, mai întâi, mediator sanitar, apoi asistent medical. Acum, prin colaborarea fundaţiei sale cu Primăria Târgu Jiu, a reuşit să obţină o finanţare din fonduri europene, cu care a înfiinţat un cabinet medical, în care sunt trataţi gratuit toţi oamenii care nu au asigurare.
Daniela Văduva este una dintre mediatoarele sanitare care s-a zbătut să îşi îndeplinească visul, aceala de a deveni asistent medical. Şi a reuşit, cu ajutorul soţului său, care a sprijinit-o ori de câte ori a fost nevoie. Aflând că Direcţia de Sănătate Publică Gorj, caută să încadreze mediatoare sanitare pentru comunităţile de romi, Daniela s-a înscris la un curs de formare a mediatorilor sanitari. Cursul s-a desfăşurat la Iaşi şi i-a oferit o diplomă care îi atesta calificarea. În tot acest timp, soţul ei în calitate de preşedinte al Partidei Romilor „Pro Europa” – filiala Târgu Jiu a făcut lobby pe lângă Direcţia de Sănătate Publică Gorj si Casa de Asigurari ca să-i convingă că în comunitatea de romi din Obreja e necesar cel puţin un mediator sanitar. Reîntoarsă în Târgu- Jiu, cu diploma de mediator în mână, Daniela a facut patru luni de voluntariat, până să fie angajată de Direcţia de Sănătate Publică Gorj. Apoi, în timp ce a lucrat camediatoare, ea a urmat în paralel cursurile unei şcoli postliceale pentru a obţine şi atestatul de asistent medical. „Mi-am dorit foarte mult să-mi depăşesc condiţia de femeie romă şi, în acelaşi timp, să fac ceva pentru oamenii din etnia noastră, care, foarte mulţi sunt săraci. Apoi, am dorit să mă perfecţionez, aşa că m-am înscris la postliceala de asistenţi medicali. Am absolvit-o şi pe aceasta, iar acum sunt angajată ca asistent medical în cadrul Direcţiei Sociale din cadrul Primăriei Târgu Jiu,” a povestit asistenta medicală.
Cabinetul Speranţa
Deşi lucrează ca asistentă medicală, Daniela a înfiinţat şi Fundaţia Del (n.a. Del în limba romani înseamnă Dumnezeu) unde deţine funcţia de preşedinte. Prin intermediul fundaţiei, Daniela a realizat un parteneriat cu Primăria Târgu Jiu, pentru înfininţarea unui cabinet medical la care să aibă acces gratuit persoanele sărace, romi şi neromi. Primăria a pus la dispoziţie spaţiul, aflat în apropierea cartierului de romi Obreja, iar fundaţia s-a ocupat de atragerea unor fonduri comunitare pentru amenajarea şi dotarea cabinetului.
Aparatură modernă
În prezent la cabinet lucrează trei medici, iar aparatura este modernă. Cabinetul dispune de un ecograf, analizator urinar, aparat pentru testarea glicemiei şi EKG. Deşi a fost înfiinţat la iniţiativa unei fundaţii de romi, la cabinet vin atât pacienţi romi, cât şi români. Asta pentru că medicii care au fost de acord să lucreze aici tratează atât pacienţii proprii, înscrişi pe listele de asiguraţi, pentru care le sunt decontate cheltuielile de casa de asigurări, cât şi pe cei neasiguraţi din cartierul Obreja. „Aici vin şi romi şi români şi asiguraţi şi neasiguraţi, oamenii beneficiind de tratament gratuit, iar fundaţia nu e nevoită să plătească, pentru că medicii îşi asigură cheltuielile, beneficiind, în schimb, de spaţiu şi aparatură modernă, de asemenea, în mod gratuit. Avem toate dotările necesare pentru a putea intervenii în cazul micilor urgenţe.” susţine Daniela Văduva.
Asistenţă gratuită
La rândul său, medicul pediatru Mihaela Bocanu a spus că s-a decis destul de greu să lucreze la cabinetul Speranţa, din cauza numărului mare de persoane aflate în evidenţa sa. „Am luat hotărârea greu pentru că şi eu aveam destul de mulţi asiguraţi. Iar comunitatea romă din Obreja este destul de mare. Însă, cu sprijinul mediatorilor am hotărât să vin aici şi să acord asistenţă medicală tuturor romilor, că sunt sau nu sunt asiguraţi.”, a spus medicul Mihaela Bocanu.
Până în prezent la cabinetul Speranţa au primit consulaţii medicale peste două mii de romi din Târgu Jiu. Aici sunt înscrişi aproximativ 1700 de pacienţi care au asigurare de sănătate şi peste 700 de neasiguraţi. Din cei care nu au asigurare de sănătate, 80% sunt de etnie romă.
Petru Zoltan