La sfârșitul acestei săptămâni, PNL-ul a avut o reuniune importantă care departe de a măsura triumful partidului, practic deține toată puterea politică din România, a părut că arată degringolada acestuia. Ludovic Orban părea un bufon care încearcă să spună lucruri serioase, asta dacă preluăm variantă propusă de Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe, pe televiziuni. Liberalii păreau cel puțin descumpăniți la reuniunea care precede moțiunea de cenzură, un observator atent ar fi putut identifica semne că liberalii se pregătesc mai mult de opoziție decât de a guverna țara cinci ani. Faptul că președintele Klaus Iohannis a preferat să se întoarcă la limitele legale ale unui mandat prezidențial este un alt semn că lucrurile nu stau prea bine pentru actuala guvernare.
La acest moment nu credem că liberalii au motive de a se teme, dețin cea mai mare putere politică pe care a avut-o un partid politic în ultimii ani și beneficiază de o criză prelungită în PSD. Dar doar astea sunt veștile bune, cele rele se leagă de guvernarea pentru care nu au fost pregătiți și mai ales de gestionarea moțiunii de cenzură. Indiferent de rezultatul votului, PNL-ul va culege doar furtună. Dacă moțiunea de cenzură nu trece, Puterea nu va mai putea invoca ideea că nu deține majoritate parlamentară și frica de anticipate e mare, dacă moțiunea trece liberalii ar putea să fie obligați să iasă din jocul anticipatelor, mai ales că sondajele încep să arate rău după doar trei luni de guvernare. Planul B, folosit și altădată, cu folosirea Justiției în lupta politică pare să nu funcționeze prea bine din diverse motive, unul important fiind că judecătorii nu pot fi șantajați așa ușor ca în trecut iar serviciile secrete stau departe de politică în ultimii ani. Liberalii par acum mult mai aproape de un eșec politic decât de un succes așteptat. La fel de adevărat este că până acum Ludovic Orban a părut ocrotit de o stea norocoasă iar 2019 a fost un an al succeselor pentru el.
Este surprinzător ce s-a întâmplat cu liberalii în ultimele luni, partidul creditat la un moment dat cu 47-50 % în intenția de vot. Bâlbâielile guvernamentale par să își spună cuvântul, Florin Câțu pare un ageamiu la Finanțe față de Orlando Teodorovici, ministresa Muncii se luptă cu liftierele, ministrul Sănătății este incompatibil cu bunul simț și nu doar cu legea, ministrul Dezvoltării este necredibil dinainte de instalare, sunt doar unele dintre motivele care ne pot face să regretăm guvernul Dăncilă. Politizarea excesivă a tot ce mișcă în teritoriu arată românilor că nu s-a schimbat nimic în modalitatea de guvernare pentru care era criticat PSD-ul. Vedem cu fiecare zi că PNL nu era pregătit de guvernare în această perioadă și mai ales lipsit de un program coerent. Devine pe zi ce trece tot mai credibilă ideea că PNL a fost silit să vină la guvernare de către președintele Iohannis care tremura pentru al doilea mandat. Dacă lucrurile stau așa, viitorul PNL nu sună deloc mai bine decât al PSD și lucrurile au potențial să se înrăutățească.
Posibile clarificări vom primi în această săptămână dar nu trebuie să uităm că în România se mai află milioane de compatrioți care așteaptă soluții de la politicieni. Faptul că încă nu s-a ieșit în stradă nu ne arată că nu sunt probleme, ci doar că nimeni nu își dorește guvernarea cu adevărat, el puțin până la alegeri!