De la bijuterii antice, la mărțișoare handmade din semințe

Loading

Atelierul de Mărțișoare de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, s-a deschis, vineri, cu o temă ofertantă pentru participanți: „De la bijuterii antice, la mărțișoare din semințe”.

Cei prezenți au vizitat mai întâi expoziția de istorie și arheologie, unde au putut admira, printre alte exponate, fibule din bronz (broșe mari folosite în Antichitate pentru prinderea mantiilor), precum și alte bijuterii din aceeași perioadă, confecționate din diverse materiale. Ei au aflat cum, de-a lungul timpului, bijuteriile care inițial aveau un dublu rol, utilitar și decorativ, s-au tranformat, cu timpul, în obiecte decorative, cum este și mărțișorul, care se poartă în piept, pentru a vesti venirea primăverii.

Din program au mai făcut parte un joc de concentrare, discuții despre importanța antrenării creierului, prin participarea la diverse activități, vizionarea unui filmuleț cu exemple de mărțișoare tradiționale și un atelier de mărțișoare handmade, confecționate din pânză de cânepă și semințe. Pe lângă dezvoltarea motricității, a creativității și a spiritului artistic, participanții au conștientizat importanța folosirii de materiale naturale în realizare de obiecte handmade, în scopul reducerii consumului de energie și a poluării.

Aceste activități fac parte din Programul de Educație Muzeală, care este organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Cei care doresc să participe, trebuie să-și ia bilete din timp, locurile fiind limitate. Activitățile care urmează și condițiile de participare pot fi găsite pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulgorj .