Cum se poate rata o guvernare?

Loading

Avem o guvernare nouă de circa o lună și este prea devreme să ne dăm seama dacă aceasta va fi una reușită. Primele semnale nu ne-au dat pe spate dar, așa cum sunt românii în general, sperăm că urnele ne-au oferit lozul câștigător. Doar că și în 2014, și în 2016  am sperat la fel și lucrurile nu prea au fost cu noroc. Va fi acum mai bine? Semnele nu sunt mai fericite nici în prezent, mai ales în condițiile în care toată puterea politică a trecut într-o singură mână și automat eventualul eșec va cădea asupra aceleiași tabere, lucru ce ar putea dezechilibra fundamental eșichierul politic românesc.

Suntem încă în ”luna de miere” a actualei guvernări dar lucrurile se pot înrăutăți rapid. La nivelul PNL pare că nu s-a tranșat  varianta aleasă la guvernare, o politică relaxată de stimulare a creșterii economice(model liberal) sau austeritate maximă cu amputări de venituri pentru români(model pedelist). La acest moment toată lumea a realizat că organizarea alegerilor anticipate este doar motivul pentru aplicarea unor politici dure care, așa cum s-a văzut și altădată, vor băga țara în criză. Fantasticile reforme pe care le-ar putea propune Ludovic Orban nu sunt un motiv de anticipate, absolut tot ce propune Puterea trece în prezent de vreme ce există un fan club parlamentar chiar la PSD. Doar că românii au învățat să își ceară drepturile și ”terapia” austerității e din ce în ce mai greu de aplicat în cea mai săracă țară a Uniunii Europene.

Încrâncenarea actualei Puteri  pentru a controla Sănătatea, scandalul Arafat ascunde o miză de 6 miliarde de euro, și de a-și plasa oameni controversați în funcții se poate întoarce în orice moment ca un bumerang. Începe să fie periculos pentru democrație și nu doar pentru Finanțe, vestitul ministru Câțu, încăpățânarea de a-l băga în Guvern fără aprobarea Parlamentului și de a-l ține acolo împotriva votului aleșilor nu ascunde cumva o personalitate și un reformator, ci doar un om care și-a depășit prea mult condiția.  Liviu Dragnea și PSD-ul au ratat un proiect politic doar pentru că a părut că  ar putea să subjuge Justiția, am văzut deja că a fost o imensă manipulare,  vă dați seama ce va fi când SMURD-ul va încăpea pe mâini private? Ce vreau să subliniez e la nivel de speranță, PNL-ul are suficiente valori să realizeze că nu a căpătat un cec în alb și este nevoie ca oamenii să o ducă mai bine. Cum președintele Iohannis este și șeful Guvernului Orban, este clar că în varianta că lucrurile vor merge prost nu vom avea parte de un arbitraj corect. Mai mult, recentul reales ar putea deconta și nerealizările partidului pe care în conduce de facto. Desigur, se poate încerca și cu DNA-ul să îți blochezi rivalii politici, cazul Băsescu e un exemplu, dar victimizarea adversarilor politici se lasă cu durei de cap pentru Putere. Atât timp cât lucrurile vor merge bine pentru majoritatea românilor se vor ierta anumite derapaje, dar doar atunci! Cine are urechi de auzit?