Cum ar trebui să-şi aleagă tinerii meseria?

Loading

De cele mai multe ori după terminarea liceului , tinerii sunt destul de dezorientaţi, referitor la facultatea pe care ar trebui s-o urmeze şi slujba pe care o vor profesa ulterior. Părinţii de multe ori greşesc, îndrumându-şi copiii spre un anumit profil, fără a ţine cont de aptitudinile lor  reale şi implicit pasiunile acestora.  Şi, cel mai trist este când  observă că nu au ales tocmai facultatea pe care şi-o doreau şi nici nu practică jobul dorit.  Aici apare conformarea: “dacă tot am ales drumul ăsta, n-are rost să mă abat de la el.”

Cine vrea să fie cel mai bun în meseria lui, trebuie s-o aleagă pe cea pentru care e dăruit cu talent
Cine vrea să fie cel mai bun în meseria lui, trebuie s-o aleagă pe cea pentru care e dăruit cu talent

Zilnic, vedem tineri care termină un anumit profil şi profesează cu totul altceva. E cazul să meditam mai mult la acest aspect şi să găsim soluţii.
Am întâlnit mulţi tineri care se plâng că nu sunt mulţumiţi cu ceea ce fac şi, de fiecare dată, se pune aceeaşi întrebare: “cum se face că oamenii renunţă atât de uşor la visele şi aspiraţiile lor şi aleg să-şi lase viaţa condusă de alţii, în loc să-şi urmeze pasiunile?”
Zilnic, întâlnim persoane care activează într-un anumit domeniu, cu toate că sunt dezamăgiţi de salariul oferit şi munca prestată. Cu toate astea, continuă să rămână acolo, făcând aceeaşi muncă, pe aceiaşi bani puţini, invocând diverse scuze pentru ignoranţa de care dau dovadă.
Ceea ce nu realizează aceştia este faptul ca singurii vinovaţi pentru acest caz nefericit sunt chiar ei înşişi.

URMAŢI-VĂ  PASIUNEA !
Degeaba încercaţi să aruncaţi vina pe guvern, pe şefi, sau pe părinţi, voi sunteţi singurii vinovaţi.
De câte ori aţi spus: “Gata! Până aici!” Renunţaţi să mai fiţi ipocriţi şi să vă complăceţi în situaţii care nu vă sunt favorabile; urmaţi-vă pasiunile, puneţi-vă în valoare aptitudinile, nu vă mai gândiţi atâta la bani. Degeaba câştigaţi chiar  bine, dacă sunteţi nevoiţi să faceţi zilnic ceva ce nu vă place. O să intraţi în rutina propriei vieţi, o să devină un chin să mergeţi la muncă, o sa fiţi pe zi ce trece mai obosiţi şi mai iritaţi. Viaţa este cel mai frumos dar oferit şi nu trebuie să vă bateţi joc de ea. Încercaţi să combinaţi utilul cu plăcutul. Dacă lucraţi cu pasiune, nu numai că nu veţi simţi munca, dar şi recompensele nu vor întârzia să apară, deoarece un om care pune pasiune în ceea ce face, va avea pretenţia să fie cel mai bun şi realizând acest lucru va avea parte atât de satisfacţie materială cât şi spirituală.
Gisela Năgăra
Mădălina Macrişi

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Fii activ!”, implementat de Asociaţia PRO VERTICAL prin Programul Tineret în Acţiune, cu număr de referinţă RO-12-395-2010-R4, Acţiunea 1.- Tineri pentru Europa, Sub- Acţiunea 1.2.- Iniţiative ale Tinerilor