Cu DNA-ul pe corupție călcând…

Loading

Cornel ŞomâcuDirecția Națională Anticorupție este la un moment de referință a existenței sale, practic o parte importantă din clasa politică a fost îngenuncheată pe cazuri foarte grele de corupție. Procurorii sunt apreciați, DNA atinge cote amețitoare de popularitate pentru o țară democratică, totul pare să meargă din plin pentru Kovesi și subalternii.
Cum instituția beneficiază de simpatia publică, DNA-ul nu este atacat direct în ultima perioadă. Dacă politicienii nu o fac, mă refer la cei rămași în libertate, ziariștii tac surprinzător și am putut vedea și de ce, unii sunt pe statele de plată ale unor acuzați, alții chiar au făcut lucruri care mai devreme sau mai târziu îi vor aduce în atenția procurorilor. Rămâne întrebarea, există motive să se vorbească negativ despre cea mai importantă instituție anticorupție din minunata noastră patrie?
Ca în orice democrație de pe acest pământ, orice instituție poate fi criticată cu argumente pentru activitatea sa. Faptul că la noi nu se întâmplă acest lucru sau când se produce o dăm cu CSM-ul și Inspecția Judiciară, poate ridica ceva probleme mai ales în condițiile în care vorbim de o instituție care a încercat-a se vedea problema bugetului pe acest an-să își subordoneze Parchetul General și chiar mai mult. DNA-ul este acum o instituție care dă ora exactă, nu întâmplător Kovesi declară amenințător că nici un politician nu are curajul să o sune. Doar că orice țară din lumea asta are nevoie de politicieni cum are nevoie și de procurori, se încearcă impunerea unei sintagme cu toți politicienii sunt corupți și acest lucru nu avantajează decât o eventuală ”Republică a Procurorilor”, sintagmă impusă în spațiul public. Instituțional, puterile Executivă, Legislativă și Judecătorească trebuie să coopereze dar să se și controleze reciproc, lucru care acum nu se întâmplă. Dezechilibrul dintre acestea, o definiție de manual, poate să ducă spre dictatura uneia…
Nu suntem într-o asemenea situație dar instituția ”intangibilă” a DNA trebuie să răspundă publicului pentru eșecurile gen Elena Udrea, adică unii infractori sunt protejați ani de zile iar alții sunt săltați de pe stradă. DNA-ul ar trebui mai ales să se ferească de a face politică. Acum românii ”vor sânge”, și cât vor avea acest ingredient la televizor va fi bine, dar apoi vor apare și întrebările, cum se face că cei din preajma președintelui Băsescu nu au pățit nimic cât era acesta la Cotroceni și de ce avem senzația că lucrurile se petrec la fel și în cazul președintelui Iohannis?

One Comment on “Cu DNA-ul pe corupție călcând…”

  1. Nu aveti dreptate in ideea ca DNA sa nu fie atacata in presa, procurorii pot produce drame. Unde sunt cei rupti de Basescu in ultimii doi ani? Unde e Orban, Atanasiu si altii? Crede cineva ca lupta anticoruptie se termina cu pesedistii si oamenii lui Basescu?

Comments are closed.