Comemorarea lui Tudor, interzisă în Vladimir…

În urmă cu câteva zile, s-au împlinit 190 de ani de la moartea eroului nostru naţional, Tudor Vladimirescu. Cel care a pornit revoluţie de la 1821. Contestat de unii, apreciat de alţii, momentul 1821 a deschis porţile epocii moderne pe aceste meleaguri, chiar dacă elevii învaţă acum altceva. Tudor Vladimirescu s-a pus în fruntea unei mişcări populare la capătul căreia şi-a găsit sfârşitul deşi nu din partea duşmanilor declaraţi, ci a eteriştilor. Când Tudor spunea că „ a îmbrăcat cămaşa morţii”, el nu ştia că grecii îi hotărâseră pieirea şi aşteptau doar momentul să-l pună în practică.
Au trecut anii, la Vladimir Aretia Tătărăscu a înfiinţat casa muzeu Tudor Vladimirescu, dar odată veniţi la putere, comuniştii au refuzat să-i recunoască meritele. Cea mai vie dovadă, chiar dacă evenimentul este foarte puţin cunoscut, e aceea că, în 1981, în data de 24 mai, încercarea clericilor şi a oamenilor de cultură de a-l cinsti pe marele pandur a fost zădărnicită, aşa cum povesteşte preotul pensionar Filon Popescu, octogenar acum, care a păstorit la biserica din Vladimir în perioada respectivă. Potrivit acestuia, nu s-a permis, de către autorităţile vremii, comemorarea a 160 de ani de la moartea Marelui Erou. În satul natal, în faţa bisericii din Vladimir, s-a adunat o mulţime de oameni pentru a cinsti moartea eroică a celui pornit de aici pentru a stârpi „tagma jefuitorilor” din ţară şi din afara ei. Printre participanţi se menţionează: academician Nestor Vornicescu, unic istoric al Mileniului I şi mitropolit al Olteniei, episcopul Damaschin, vicar la Mitropolia Oltenia, Episcopul de Vîlcea, Gherasim, nonagenar, protopopul de Târgu Cărbuneşti (Valea Gilortului), Solomon Motocu, un sobor de preoţi de la Mitropolie, protoierie şi din împrejurimi.
Învăţătorul Aurel Berca a compus mai multe balade, iar pentru parastas au fost aduşi 500 de colaci, 500 de ouă roşii şi 500 de ulcele de lut (ca la Joia Mare).
Însă, nici puterea vremii n-a stat cu mâinile în sân. N-au fost  permise manifestări la casa muzeu, nu s-a dat voie dascălilor şi elevilor să meargă în alai, iar ca să fie siguri că va fi aşa cum vor ei, comuniştii au distrus podurile din sat, ca oamenii să nu poată ajunge la casa muzeu Tudor Vladimirescu.
Din fericire, vremurile s-au schimbat…

Editorial de Virgiliu Cercelaru