Când democrația pare motiv de negociere

Loading

Este sigur că România și-a pierdut în anii de comunism reflexul de democrație, poate că pentru unii dintre noi când lucrurile se întâmplă altfel este de domeniul firescului. În mai bine de un sfert de veac de la Revoluție lucrurile s-au mai schimbat dar încă răbufnesc cu violență, cu o intoleranță care nu poate fi justificată de trecut  ci, cel mult, de carențe educative și manipulări grosolane. În societatea românească, în media românească, cei care manipulează strigă altora că  fac acest lucru și tot așa, trăim într-o Românie în care mai toate lucrurile sunt cu josul în sus dar avem pretenții  și principii teoretice imbatabile.

O parte a societății românești a devenit în ultimii ani tot mai intolerantă și mai agresivă, pe măsură ce influența ei a scăzut în marea masă a populației. Folosind argumente de genul adevărului absolut, câteva axiome teoretice fără suport practic, o armată de ong-uri finanțată din exteriorul țării dar de ”interes național” încearcă să facă agenda publică cel puțin într-un mod discutabil. Toți cei care nu sunt de acord cu ideile simple și rudimentare propovăduite de acestea sau au o atitudine critică față de acestea, normală într-o democrație până la urmă de la Paris la Washington, sunt catalogați comuniști, neinformați, corupți, manipulatori și exemplele ar putea continua. Cei care fac asta sunt nu doar intoleranți dar uneori ideile sunt de-a dreptul fasciste, în momentul când gândești și o spui în spațiul public, fie și pe o rețea de socializare, că unii români nu ar trebui să voteze că sunt manipulați sau anumite televiziuni ar trebui suprimate. Și totul se face  în numele unui partid sau partide care nu conving electoratul și sunt ocrotite de oamenii legii doar că se uită în altă parte.

De partea cealaltă, o Românie mult mai mare cu sărăcia și nevoile ei. O țară de oameni simpli care supraviețuiesc de la o lună la alta cu salarii de mizerie. România simplă care află zi de zi prin anumite ”guri de tun”, insolvente și fără rating, că este dezinformată, că pe la noi totul merge ca pe roate și că Guvernul nu înțelege firmele private care nu pot să plătească salariul minim pe economie mărit dar își îmbogățesc zi de zi patronii.  Că  pensionarii sunt ”jigniți” de Guvern cu măriri de 50-100 lei la pensie, cum spune un cretin,  în vreme ce alte guverne au tăiat și bruma de bani ce o primeau aceștia după o viață de muncă! Acelorași români li se cere să creadă în lupta anticorupție  deși se vede cu ochiul liber că a fost confiscată! Și ca să fie tacâmul complet, principiile democratice ar trebui abandonate pentru ca ”manipularea” celeilate părți să aibă efect chiar dacă asta înseamnă desființarea unor televiziuni, subminarea statului și poate chiar eliminarea votului universal.

Asta-i România!