Președintele Traian Băsescu a desemnat noul premier. Este, dacă vreți, o premieră când avem ca șef al Guvernului unul din principalii șefi ai serviciilor secrete din România. Șeful SIE este noul prim-ministru. Nu a fost George Maior, anunțat de mine acum câteva zile. A fost Mihai Răzvan Ungureanu.
De ce? Pentru că este mai potrivit ca primul, din perspectiva Cotroceniului, pentru a candida la Președinția României în 2014. Președintele a anunțat tuturor cine va fi succesorul său la Cotroceni, dacă ar câștiga coaliția sa de guvernare alegerile.
Nu avem un economist care să ne salveze de criză. Nu avem un Stolojan sau Isărescu reloaded. Avem un istoric care poate scrie istorie. Istoria nefericită a unui regim care a apelat la pauperizarea românilor, o sărăcire inutilă care tăia șansele redresării României. Istoria sfârșitului regimului Băsescu-Boc poate fi scrisă de istoricul Mihai Răzvan Ungureanu. Pe de altă parte, coaliția de guvernare speră ca acest nou cabinet să redreseze imaginea României. Domnul Ungureanu ar putea redresa imaginea României pe plan extern și față de instituțiile internaționale.
Ce nu poate face însă domnul Ungureanu este redresarea imaginii dar mai ales a nivelului de trai al românilor. Românii strigă, încă, pe undeva în Piața Universității, același lucru.„Jos Băsescu!” Pentru prima dată după două decenii în care România a mers pe un drum democratic, Traian Băsescu transmite mesajul că nu-l interesează ce vor românii, ci că în această țară decide el, serviciile secrete și toți cei care cred că știu ei mai bine încotro trebuie să ducă națiunea aceasta fără voia ei.
Cabinetul Ungureanu are șanse mici să fie votat de Parlament, dar șanse să guverneze există încă. Pasul următor al președintelui Băsescu? Schimbarea Constituției, cel mai probabil. Pasul următor al opoziției? Respingerea Guvernului și forțarea alegerilor anticipate. Și/sau suspendarea președintelui.
Observ cum anticipata demisie a premierului creează diferite explicații pe plan intern cu privire la motivul său real.
Cu toate acestea, presa străină, de la BBC, Reuters, Huffington Post și alții, titrează corect: „Premierul român Emil Boc a demisionat în urma protestelor sociale ale populației împotriva măsurilor de austeritate.” Măsurile de austeritate au fost anunțate ca imperative pe 6 Mai 2010 de către Președintele Traian Băsescu într-un discurs dur în care spunea că 14 milioane de români sunt duși în spate de 8 și ceva de milioane care muncesc, punând în aceeași oală cu asistații și asigurații social, pensionarii, blamând totodată sistemul bugetar considerat o povară, nu parte a societății.
Cel menit printr-un mandat nefericit să implementeze planul prezidențial de austeritate a fost veșnic loialul său premier Emil Boc. Care acum pleacă, depunând mandatul guvernului. Românii au spus „nu” planului de austeritate al regimului Băsescu-Boc. Acesta a fost forțat, în contextul în care istoria ne învață că americanii au făcut aceeași greșeală în 1937 și au accelerat căderea abruptă în criza economică a Marii Depresiuni.
Faptul că tandemul Băsescu-Boc nu a învățat nimic din istorie și au continuat să vorbească de angajamentul față de FMI, uitând de angajamentul față de români, și-a spus cuvântul prin protestele cronicizate. Ce va fi după?