Apel către cetăţenii comunei Stăneşti

Loading

Îmi doresc o comună frumoasă şi curată de foarte mult timp pentru că-mi place să ţin mereu la curăţenie, disciplină şi respectul faţă de oameni în general începând cu copiii de la grădiniţă până la oamenii în vârstă indiferent de funcția, pregătirea sau de poziția socială. Nu-mi place să fac diferenţieri. Pentru mine toată lumea are aceleaşi drepturi dar şi aceleaşi îndatoriri în acelaşi timp şi de aceea doresc să-i tratez în mod egal în toate problemele pe care le au, iar pentru persoanele cu posibilități financiare reduse sau inexistente am făcut şi fac tot posibilul să-i ajut în limita în care permite legislația în vigoare.

Colectarea deşeurilor la Stănești se face în fiecare zi de vineri
Colectarea deşeurilor la Stănești se face în fiecare zi de vineri

Fac acest apel pentru că :
1. Deşi asigurăm de câţiva ani buni colectarea şi transportul deşeurilor gratuit (excepţie făcând persoanele juridice ) de la fiecare gospodărie în parte şi poate suntem singura comună din ţară care facem acest lucru, am constatat că mai sunt cetăţeni care ignoră, mai mult decât atât ne sfidează în această acţiune şi în loc să depoziteze deşeurile (plasticul, sticla, hârtia) în saci pentru a putea fi colectată de reprezentanţii Primăriei Stăneşti în fiecare zi de vineri a fiecărei săptămâni (cu excepţii când condiţiile meteo nu permit dar şi atunci fiind anunţate prin afişe în fiecare sat), aruncă aceste deşeuri pe marginea drumurilor, la capetele de podeţe, malul apelor curgătoare, pe uliţe, prin mărăcini sau tufe.
2.Un aspect des întâlnit care este și foarte periculos: foarte mulţi cetăţeni merg la muncile câmpului la erbicidatul culturilor şi lasă sticlele, peturile, vasele în care transportă erbicidele prin vii, pe culturile agricole, peturi care normal ar trebui colectate pentru a nu prezenta pericol pentru copii, bătrâni care pot bea apă din aceste sticle. Pericolul este iminent chiar şi pentru animalele care merg la păşunat, ducând la intoxicaţii grave sau chiar la deces. Dacă hârtia, sticla, cartoanele pot fi colectate în saci, metalele feroase şi neferoase pot fi colectate și reciclate de centrele de fier vechi de unde se pot obţine bani frumoşi.
Nu vreau să vă plictisesc cu aceste amănunte dar, din păcate, sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, pentru protecţia mediului înconjurător şi sunt prevăzute şi de legile în vigoare, iar pentru nerespectarea acestor legi putem fi sancţionaţi toţi cei care nu le respectăm.
La nivelul comunei Stăneşti am iniţiat acţiuni de colectare a deşeurilor electrice şi electronice cu o firmă specializată pentru a vă da posibilitatea dumneavoastră, cetăţenilor comunei Stăneşti să nu le mai aruncaţi pe oriunde şi aceste acţiuni vor continua şi vă vom anunţa data când se vor organiza.
3. Am observat că unii cetăţeni aduc la containerele speciale materiale rezultate din construcţii (gresie, faianţă, ţiglă spartă, cărămidă, ciment, beton, mobilier din lemn, animale moarte, resturi de animale, viţă de vie, mărăcini) ceea ce nu este corect pentru că Primăria plăteşte anual 1,5 miliarde lei la Polaris (taxarea se face pe tona colectată) pentru a depozita deşeurile colectate, bani cu care am putea face alte lucrări la şcoli, la modernizări de drumuri numai că unii dintre noi nu înţeleg că eforturile noastre pentru a avea o comună curată şi frumoasă sunt zadarnice, iar dacă nu respectăm legile de protecţia mediului, nu ne respectăm pe noi.
Sigur că poate unii se întreabă ce facem cu materialele rezultate din construcţii cu mărăcinii, viţă de vie, mobilierul iar răspunsul nostru este următorul:
-pentru materialele rezultate din construcţii demolări trebuie să vă adresaţi primăriei şi noi să vă îndrumăm la locurile unde se pot depozita aceste materiale
-animalele moarte, resturile de animale păsările trebuie îngropate nu aruncate pentru că dau naştere la infecţii şi boli incurabile.
-mărăcinii, viţa de vie, le adunaţi şi le daţi foc dar atenţie şi la foc trebuie supravegheat obligatoriu până se stinge şi ultimul cărbune pentru a nu produce incendii şi de asemenea atenţie mare când daţi foc să nu-l faceţi pe conducta de gaze.

„Deși colectăm gratuit deșeurile, mai sunt oameni care le aruncă pe apă sau la capete de pod” (Vasile Pîrvulescu)
„Deși colectăm gratuit deșeurile, mai sunt oameni care le aruncă pe apă sau la capete de pod” (Vasile Pîrvulescu)

Colectarea deşeurilor se face în fiecare zi de vineri iar în sacii pe care-i colectăm nu trebuie pus decât deseuri menajere (hârtie, peturi de plastic, vase de plastic, sticlă, alte reziduuri din plastic , etc). În cazul în care sacii conţin şi altceva nu vor fi colectaţi de către reprezentanţii primăriei. La nivelul comunei Stăneşti am închiriat de la Polaris 3(trei) containere speciale pentru depozitarea deşeurilor care încărcate numai cu plastice, sticlă, hârtie nu poate depăşi cantitatea de maxim 2 tone, iar pentru fiecare tonă primăria plăteşte la Polaris 120 euro dar în condiţiile în care în aceste containere aruncăm materiale rezultate din demolări construcţii (faianţă, gresie, betoane, ţiglă spartă, cărămizi) aparatură electrică şi electronică, lemne, animale moarte, resturi de animale), un container poate cântări aproximativ 20 tone, iar preţul ajunge la 2400 Euro numai pentru un container ceea ce înseamnă aproximativ 100 milioane.
Având în vedere toate aceste aspecte, în calitate de primar, fac un apel de suflet la dumneavoastră pentru a respecta legile de protecţie a mediului, pentru a respecta condiţiile impuse de noi în colectarea deşeurilor astfel încât comuna Stăneşti să fie cea mai curată comună şi nu este greu deloc numai că totul depinde de conştiinţa noastră.
Este foarte importantă şi opinia publică pe care trebuie o aveţi dumneavoastră faţă de cei care aruncă gunoaiele şi deşeurile în alte locuri decât cele speciale de cei care nu colectează gunoaiele şi deşeurile în saci pentru a fi colectate de reprezentanţii primăriei şi chiar vă rog să transmiteţi primăriei prin orice mijloace (telefonic, verbal, scris) informații despre persoanele care nu înţeleg şi care nu respectă aceste reguli şi legile de protecţie a mediului.
Amenzile sunt foarte mari de la 100 milioane în sus însă eu ca primar voi face în aşa fel încât voi pune persoanele pe care le depistăm că nu respectă aceste legi să facă curăţenie în toată comuna, iar dacă repetă încălcarea legilor îi voi sancţiona cu amenzi conform legilor în vigoare.
4. Atenţie mare şi la depozitarea deşeurilor şi a gunoaielor pe marginea albiei râului Şuşiţa Verde şi la afluenţii acesteia pentru că răspunzători sunt proprietarii terenurilor care vor fi depistaţi nu cei care aruncă deseurile, deşi din majoritatea constatărilor făcute rezultă că proprietarii terenurilor sunt cei care aruncă gunoaiele şi deşeurile.

Amplasarea containerelor

Containerele speciale pentru depozitarea deşeurilor sunt amplasate în următoarele locaţii:
Aeroportul Stăneşti izlazul Aeroport la intrarea în satul Stăneşti.
În satul Căleşti lângă fosta casă Parohială.
În satul Curpen Ciorăşti – paralel cu drumul judeţean DJ 664 A.
Cetăţenii care depozitează direct la container sunt rugaţi să nu mai depoziteze
deşeurile lângă aceste containere pentru că se creează disconfort şi de asemenea pot produce infecţii.
Toate aceste containere sunt amplasate lângă drumul judeţean DJ 664 A Stăneşti – Alexeni- Curpen-Rugi şi lângă drumul comunal DC 143 Bălani, Căleşti, Măzăroi, Obreja pentru a avea acces direct la depozitarea deşeurilor, însă am constatat cu stupoare că deşi există aceste locaţii unii cetăţeni încă mai aruncă plase, saci plini cu gunoaie pe marginea drumurilor comunale şi judeţene şi ar trebui să le fie ruşine pentru ceea ce fac.
De asemenea am constatat că unii cetăţenii intră în aceste containere pentru a colecta sticle de plastic pe care să le folosească pentru a îmbutelia lapte sau alte lichide alimentare. Chiar nu realizaţi în ce pericol puneţi persoanele cărora le vindeţi produse din astfel de sticle?

Primar comuna Stănești Vasile Pîrvulescu