Anul electoral și loserii lui

Loading

 

Vom avea în  2019 un an politic cum nu a mai fost, cu cel puțin două rânduri de alegeri și  cu o creștere în importanță a României la nivel european. Nu doar că nu este nimic tranșat, așa cum subliniază un editorial alăturat, dar lucrurile par să nu se așeze  nici  pentru PNL, partidul care ”tropăie” de nerăbdare să ajungă la guvernare, dar nici pentru PSD, un partid uzat de guvernare și fără un lider charismatic.  Nu cred că România este pregătită de o aventură de tip Macron-Cioloș, cu partide create în eprubetă și nici că românii vor merge pe partide extremiste. Doar că dezamăgirea față de partidele clasice este din ce în ce mai mare și liberalii, aflați în Opoziție o suportă mult mai greu deoarece de la ei se așteaptă alternativa pe placul poporului. Acum fie vorba între noi, cine ar vota un partid cu tripleta Orban-Vâlceanu-Câțu la conducere?

Dar să purcedem la o analiză mai atentă. PSD-ul a pierdut electorat în ultimii doi ani, pe nerealizările guvernării, dar nu într-atât cât ne spun anumite sondaje de casă ale adversarilor politici. PSD-ul nu mai este un partid de stânga și românii realizează tot mai pregnant acest lucru și tot acum plătește lipsa de imagine pe lupta anticorupție, confiscată de reprezentanții fostului PDL cu ”imunitate” în fața Justiției de tip Macovei-Kovesi-Tarcea ș.a. Se mai întâmplă un lucru, Liviu Dragnea-victima unei uriașe campanii de defăimare meritată sau nu-nu aduce voturi și nu creează alternative pentru partid. Trecerea pe linie moartă în partid a unei Gabriela Vrânceanu-Firea sau a lui Mihai Fifor, chiar a Olguței Vasilescu, afectează partidul. Chiar dacă PSD nu mai este un partid de lider după epoca Ion Iliescu, faptul că acum nu are o ”locomotivă” este o serioasă problemă care va fi decontată în 2019. În 2016, Dragnea s-a împăunat în exclusivitate cu rezultatul votului parlamentar dar românii au votat și pentru corectarea nedreptății făcute lui Victor Ponta.

Vechiul partid al Brătienilor, confiscat de susținătorii lui Traian Băsescu de odinioară, nu a reușit-în pofida eforturilor uriașe materiale și media-să preia agenda publică. Nu prea sunt mulți, nici măcar membrii PNL, care să ia de bune toate balivernele livrate de Orban-Vâlceanu-Câțu. Iar în momentul când apar ”amazoanele”, doar Raluca Turcan și Alina Gorghiu au mai rămas la vârf, liberalii își pierd și bruma de credibilitate pe care o mai au. La acest moment, PNL nu este o alternativă la guvernare și acest lucru i se datorează conducerii actuale. În momentul când se vor întoarce pe liste Vasile Blaga și Crin Antonescu, sau nu se vor întoarce, PNL-ul va pierde și mai mult în fața electoratului. Dacă partidul reprezintă încă o forță se datorează primarilor din Ardeal, altfel viitorul PNL pare roz-bombon față de galbenul tradițional. Liberalii au o problemă de lider, unul este la Cotroceni iar celălalt lasă totdeauna impresia de ”cetățeanul turmentat”, așa că pentru ei  e la fel de greu ca și pentru pesediști să acceadă în capul trebii. Unde mai pui că și ”sponsorii” vor ”să mănânce și gura lor ceva”.

Cine sunt loserii politici ai anului 2019? Personal, cred că Iohannis, Dragnea și Cioloș nu vor fi președinți. Dar loaserii sunt în liga a doua, adică Orban, Vâlceanu, Câțu, Barna și câți or mai fi ca ei. O mențiune specială pentru al nostru ”ca bradul” Victor Ponta, cel care a reușit să piardă cam tot în politică doar pe mâna lui. Dar, vorba aceea, vom trăi și vom vedea cum vor vota românii!

One Comment on “Anul electoral și loserii lui”

  1. PSD din Romania nu mai este un partid de stanga din 1946,atunci cand Titel Petrescu si PSD au disparut,iar ideologul lor Stefan Voitec a trecut in tabara extremei stanga,devenind in 1965 ideologul oficial al PCR…metehnele socialismului cu democratie din Romania sunt aceleasi cu ale social democratiei din Europa,mai ales cu cele ale social democratiei germane din anii 20,care a dus Germania in faliment, permitandu-i lui Hitler accesul facil la putere…Acest partid romanesc minuscul din perioada interbelica nu a reusit sa echilibreze balanta puterii in raport cu cele 2 partide istorice bantuite de coruptie ,coruptie care astazi este numita”elitism”,fiind puternic cultivata si de” oasele”regale…romanul cu drept de vot din secolele 20 si 21 a fost tinta usoara a diversiunii,mitei electorale,a prostiei…asa a fost posibil ca Romania sa functioneze cu ministrii incompetenti,corupti ,docili …mai mult Romania,este drept Romania mai mica,a avut si un prim ministru nebun cu acte in regula….

Comments are closed.